Dom om hemliga ”Operation Costa”: En av de åtalade frikänns

”Polisen provocerade fram brotten”

Publicerad 2021-06-24

Med hjälp av polisens infiltratörer kunde två svenskar i Portugal kopplas till en narkotikatransport med 400 kilo cannabis.

Båda dömdes till långa fängelsestraff i tingsrätten men hovrätten gör nu en annan bedömning.

En av dem frias helt på grund av att polisen provocerade honom att begå brotten.

De båda åtalades advokater anser att ärendet som kallats Operation Costa rör sig om olaglig brottsprovokation från polisens sida.

De två blev lockade in i upplägget och hade det inte varit för polisens aktivitet hade brottet aldrig skett, menar försvararna. En tysk tulltjänsteman som deltog i operationen, agerade chaufför och körde lastbilen med narkotikan hela vägen från södra Spanien.

Attunda tingsrätt ansåg emellertid att polisen agerat inom lagens ramar och att de båda männen, 40 respektive 58 år, skulle ha organiserat smugglingen av knarket även utan infiltratörens medverkan.

Båda dömdes därför för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Straffet blev fängelse i sju år och tio månader respektive sex år och tio månader.

Här överlämnas pengarna till undercoverpolisen.

Hovrätten gör annan bedömning

Den äldre av de två släpptes helt nyligen av Svea hovrätt, en indikation på att han skulle frias eller få ett betydligt lägre straff.

I domen som meddelades idag frikänns han från åtalet.

Den yngre får sin dom fastställd. Hovrätten justerar bara själva tidpunkten för brotten.

Svea hovrätt går även igenom försvarets invändning att polisens proaktiva åtgärder är olagliga, och skriver om 40-åringen som döms:

Sammantaget finner hovrätten att de åtgärder som polisen riktat mot N N inte kan anses ha inneburit att han begått brott som han annars inte skulle ha begått. Hans rätt till en rättvis rättegång har alltså inte blivit kränkt.

”Ej rättvis rättegång”

När det gäller den äldre av de åtalade bedömer hovrätten att han gjort sig skyldig till medhjälp till narkotika- och smugglingsbrott. Men han anses ha blivit provocerad av infiltratören att begå dessa brott varför han frikänns.

Hovrätten skriver om 58-åringen:

Sammantaget finner hovrätten att de åtgärder som polisen riktat mot X X måste anses ha provocerat fram de medhjälpsbrott han har gjort sig skyldig till, nämligen att förmedla kontakt och anordna möten. Utredningen ger inte tillräckligt stöd för att han skulle ha begått ett likartat brott för det fall provokationen inte hade ägt rum.

Svea hovrätt anser att hans rätt till en rättvis rättegång enligt artikel 6 i Europakonventionen blivit ”oåterkalleligen undergrävd” som en direkt följd av de provokativa åtgärderna, oavsett om dessa varit motiverade som polisiär metod.

Advokat Johan Eriksson, som försvarar 40-åringen som fick sin dom fastställd,

säger till Aftonbladet att de kommer att överklaga till Högsta domstolen.