Fortsatta strider i Nagorno-Karabach

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den nyuppblossade konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan intensifieras.

Båda länderna rapporterar om artilleristrider under natten mot tisdag.

Civila offer rapporteras från båda sidor och trycket från omvärlden om slut på striderna ökar.

Under tisdagsnatten dödades en civilperson av artilleribeskjutning och drönarattack i den armeniska staden Vardenis, enligt Armeniens utrikesdepartement. Det sägs vara det första dödsoffret på armeniskt territorium sedan striderna i Nagorno-Karabach blossade upp i helgen.

Azerbajdzjan å sin sida anklagar Armenien för att från Vardenis ha beskjutit det azeriska gränsområdet Dashkesan, långt ifrån Nagorno-Karabach som har varit fokus för de senaste dagarnas strider. De uppgifterna dementeras av Armenien.

Azerbajdzjan president Ilham Aliyev säger att tio civila har dödats av artillerield från Armenien sedan i söndags.

Sent på måndagskvällen rapporterade nyhetsbyrån AFP att minst 95 personer dödats i oroligheterna sedan i söndags, varav minst tolv civila. De flesta dödsoffren uppges vara armeniska separatister.

Konflikten delar regionen

De uppblossade striderna är de värsta sedan 2016. Regionen Nagorno-Karabach tillhör enligt internationell rätt Azerbajdzjan, men har armenisk befolkningsmajoritet och styrs i praktiken av armenier.

Den regionala och historiskt utdragna konflikten involverar även bland annat Turkiet som stöttar azererna, samt Ryssland som ger sitt stöd till armenierna.

Armenien och Azerbajdzjan beskyller varandra för upptrappningen medan omvärlden vädjar om vapenvila.

Ryssland uppmanar Turkiet att arbeta för att få slut på striderna.

– Vi uppmanar båda sidor, i synnerhet samarbetsländer som Turkiet, att göra allt de förmår för att få till stånd en vapenvila och återgång till en fredlig lösning på konflikten genom politiska och diplomatiska medel, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till journalister.

Azeriska soldater vid stridslinjen i konflikten kring Nagorno-Karabach (stillbild från det azeriska försvarsdepartementets video).
Foto: AP/TT
Azeriska soldater vid stridslinjen i konflikten kring Nagorno-Karabach (stillbild från det azeriska försvarsdepartementets video).

Krismöte i FN

Maningarna från omvärlden om ett slut på striderna blir allt fler.

FN:s säkerhetsråd håller ett slutet möte om krisen på tisdagskvällen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har i samtal med de båda ländernas ledare vädjat om ett omedelbart eldupphör, uppger hennes talesperson.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Frankrikes president Emmanuel Macron manar till återupptagna samtal i den så kallade Minsk-gruppen, som försökt medla i konflikten sedan början av 1990-talet.

Foto: Azeriska försvarsdepartementet/AP/TT
Bild från Azerbajdzjans försvarsdepartement från i söndags visar hur en azerisk missil avfyras i Nagorno-Karabach.
Publicerad:

LÄS VIDARE