Danskar välkomnar uppehållsförbudet

Kvinnor avvisades från park i centrala Köpenhamn

Publicerad 2020-09-11

Man får inte sitta på en parkbänk eller stanna upp för att prata med en bekant.

Under torsdagen patrullerade polisen områden i Köpenhamn där man infört uppehållsförbud. Taktiken för att minska spridningen av covid-19 verkade falla danskarna i smaken.

– Jag tycker att det är en bra åtgärd. Det är okej, säger Julia efter att hon själv avvisats från en bänk.

Klockan 18 på torsdagen blev det förbjudet att uppehålla sig på flera platser i Köpenhamn. Man kan promenera, jogga eller cykla i området men inte stanna till eller sitta på en parkbänk. Förbudet är ett försök att minska smittspridning av coronaviruset.

Uppehållsförbudet införs i Nørrebroparken, Hørsholmparken och i Skateparken. Förbudet gäller från klockan 18 till 06 under torsdag, fredag och lördag.

Det gäller enbart i vissa områden i parkerna – där mycket ungdomar brukar samlas och festa.

Aftonbladet var på plats vid Skateparken i Nørrebro när uppehållsförbudet inträdde där. Flera stora förbudsskyltar har satts upp och området gapade tomt. Men en strid ström av människor passerade förbi på gång- och cykelbanan.

– Jag tycker det är okej. De gör det för vår skull. Det är bra, sa Nethe Tolstrup.

Hon och hennes familj gick igenom parken för att komma till en restaurang på Nørrebro. De var alla positiva till uppehållsförbudet.

– Det är riktigt bra. Men samtidigt är det motsägelsefullt. På baren intill här sitter det mycket folk nära varandra, sa Dan Tolstrup.

Just Skejtparken i Nørrebro är ett populärt område för ungdomar på helgerna. Det bekräftades av flera förbipasserande.

– På helgen brukar det vara mellan 200 och 300 människor som umgås här. Så det är riktigt många. Så jag tycker det är en bra idé att ha ett förbud här, sa Christian Ellergaard.

”Det är okej”, säger Julia efter att hon själv avvisats från en parkbänk.

En polispatrull körde återkommande förbi området. När två kvinnor hade satt sig för att äta mat på en bänk blev de konfronterade. En polisman talade länge med dem och antecknade i ett block. Kvinnorna fick sedan order om att lämna platsen.

De gick iväg med sina halvätna smörgåsar i handen. Aftonbladets team pratade med dem en bit från bänken.

– Vi visste inte att det var uppehållsförbud vid den här tiden. Vi trodde det var senare i kväll. Så vi blev överraskade, sa Julia.

Hon och kompisen Mathilde var lättade över att de inte hade fått böter för pausen på parkbänken.

– Jag var lite rädd för det, säger Julia.

Även i Hørsholmparken efterlevdes förbudet under torsdagskvällen. 20-åriga Miranda Erling och kompisen Sofia Prep promenerade genom parken vid 20-tiden. De var positiva till uppehållsförbudet.

– Jag tycker det är bra. Jag har varit lite orolig för spridningen av covid-19. Jag jobbar med utsatta människor och är rädd för att nån av dem ska drabbas, säger Sofia Prep.

PODD Experten om riskerna

Aftonbladet Daily pratar med Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemilogi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen