Nu öppnar New York: ”Känns som 2019”

Uppdaterad 2021-04-28 | Publicerad 2021-04-26

Det är fest i New York. Restriktionerna har mildrats och samhället börjat öppnas upp.

– I parkerna ser det ut som kriget-är-slut-festen, säger Emelie Svensson, Aftonbladets korrespondent i USA.

I april förra året förberedde sig butiker och affärer i New York sig för en värld med munskydd, handsprit och plasthandskar. Staden var igenbommad och ambulanserna nästintill ensam på gatorna.

Times Square som vi inte är vana att se det. April 2020.

Aftonbladets Per Bjurman skrev om hur ”viruset svept in i världsmetropolen som en biblisk förbannelse och lämnat efter sig tiotusentals döda, bedövande sorg och spöklik tomhet och tystnad på gator som i vanliga fall vibrerar av elektrisk action – dygnet runt.”

Totalfest i park

Nu gör sig staden redo för att återgå till ett mer normalt liv. Skolorna, gymmen och museerna har öppnat. Barerna är öppna till midnatt.

Människor njuter av solen i New York.

På gatorna, som för ett år sedan ekade spöktomma, är det folkfest. På bilder från staden syns öppna restauranger, folksamlingar sittandes i parkerna och längs trottoarerna

– Att vaccinationen sammanfalligt med våren har fått folk att vara ute mer på serveringarna, äta ute mer och liksom ses igen, säger Aftonbladets korrespondent i USA, Emelie Svensson.

– Det var totalfest i en lokal park på Manhattan i går där folk lyfte varandra och skålade. Det såg otroligt ut, som om det var 2019.

Fortsatt smittspridning

Totalt har omkring 30 procent av den vuxna befolkningen i staden nu vaccinerats och enligt borgmästaren Bill de Blasio är målet att alla medborgare ska ha blivit erbjuda vaccin i slutet av våren.

Antalet nya fall per dag tillhör fortfarande bland de högsta i landet, men det har minskat snabbt – från ett snitt på 16 600 nya fall per dag i januari till omkring 6 000 i slutet av april.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS