Köksfläkten exploderade – kan hända i duschen med

Uppdaterad 2021-06-18 | Publicerad 2021-06-17

Plötsligt hörde paret en häftig knall.

Köksfläktens glas exploderade över hela köket. Något som händer olika typer av glasprodukter i hemmet då och då, enligt tillverkaren.

– Det lät som ett gevärsskott. Vi blev så jäkla chockade. De sa bara lite nonchalant att vi kunde plocka fram sopkvasten, säger Susanne Lind, 58.

Mjölkpaketet på diskbänken kastades omkull av explosionen. Susanne Lind, 58, och Birger Andersson, 70, i Strängnäs trodde att ett skåp med tallrikar fallit i golvet.

Inne i köket ser de köksfläktens glas ligga utspritt.

– Glaset kan inte expandera bakåt mot väggen, så kraften blir fördubblad framåt. Vi mätte upp att glaset flugit åtta meter, in i hallen och i vardagsrummet. Under vår stora tunga köksmatta låg det fullt med glas, så det måste varit stor kraft, säger Susanne.

– Sedan kom tankarna. Vad hade hänt om någon hade varit i närheten? Man har ju fläktkåpan precis i ögonhöjd. Tänk om vår dotter hon stått där med sin baby i famnen för att värma välling!

Blodiga händer och fötter

Trots städning hittar de fortfarande glasbitar, en vecka senare.

Fläkten är tillverkad i ett slags härdat glas som bildar extra små skärvor när det går sönder.

– Så fort solen lyser ser man fler bitar. Det blir oändligt många små, små vassa nålar. Jag står där med blodiga händer i saneringsarbetet.

De två taxarna får inte vara i köket. Susanne och Birger går inte barfota längre. Susanne fick nyligen in en glasbit i foten.

– En del är som små rostaggar, får man upp en sån i foten blöder det ganska bra. Har man småbarn som kryper omkring har man problem.

”Hoppsan, plocka fram sopkvasten”

Den danska tillverkaren Thermex svenska återförsäljare uppmanade dem att anmäla händelsen till sitt försäkringsbolag.

– De sa bara ”oj då, hoppsan” och att vi kunde plocka fram sopkvasten. Det här är inget branschen vill kännas vid, så nu vill vi informera folk, säger Susanne Lind.

Hon hänvisar till ett byggforum där tre personer skrivit att deras fläktar exploderat de senaste tre åren.

Birger Andersson instämmer.

– Att de inte vill kännas vid ett ansvar för den här produkten, det tycker jag är upprörande. Vi är absolut övertygade om att det här hade kunnat orsaka betydande ansiktsskador. Det är ansvarslöst att inte förvarna eller återkalla produkten, säger han.

Återförsäljaren säger att det kan bli spänningar i glaset.

Duschar och ugnar exploderar också

Men återförsäljaren Thermex Scandinavia menar att det måste utredas. Fläkten köptes för sju år sedan och det går inte att säga om det är ett produktfel eller om den till exempel varit felmonterad, menar vd:n Ola Hermansson.

– Blir det spänningar i sådana här glasskivor sprängs de mer eller mindre, säger han.

– Det har hänt några gånger under alla år vi sålt köksfläktar. Det är tyvärr så att det ibland blir spänningar i glaset, det är samma spänningar som kan skapas i duschkabiner och ugnsluckor. Lite vad som helst kan hända.

Så varför varnar ni inte för det här?

– Det är väldigt ovanligt. I de fall då det hänt har vi inte kunnat konstatera om det är ett produktionsfel eller om produkten monterats fel eller har råkat ut för något. Det kan uppstå bristningspunkter. Det står ju på glasskärmen hur man ska göra när man monterar den. I övrigt informerar vi inte om att det rent hypotetiskt kan hända, säger Ola Hermansson.

– Jag förstår att det är en otäck upplevelse men tyvärr är det så att det kan inträffa med glasskivor.

Följ ämnen i artikeln