Sju plan från Storbritannien landar: Vidtar inga åtgärder

Publicerad 2020-12-21

Virusmutationen som upptäckts i Storbritannien är 70 procent mer smittsam än den variant som är vanligast i Sverige.
Trots det landar i dag sju plan från London i Sverige utan besked från myndigheterna om hur det ska hanteras med eventuell karantän, testning eller självisolering.
– I det här läget följer vi ansvariga myndigheters rekommendationer, säger Ellen Laurin, presskommunikatör på Swedavia.

Den nya virusmutationen som upptäckts i Storbritannien tros vara upp till 70 procent mer smittsam än tidigare varianter av coronaviruset. Det här har fått ett stort antal länder, bland annat Frankrike, Kanada, Indien, Norge, Finland och Danmark, att snabbt fatta beslut om att stoppa flygtrafiken från landet.

I Sverige väntas regeringen fatta beslut om ett inreseförbud från Storbritannien under måndagen, meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) i går.

Men exakt när beslutet fattas och hur omfattande det kommer att vara är oklart. Enligt Dambergs pressekreterare Sofie Rudh kommer något slags besked senare under dagen.

Ett inreseförbud är en viktig åtgärd för att stoppa den nya mutationen från att få fäste i Sverige. Det menar Annika Linde, före detta statsepidemiolog.

– Det är det absolut bästa man kan göra: Att man ser till att ingen med det här viruset kommer hem alls, säger hon till TT.

Totalt sju plan från Storbritannien väntas landa i Sverige i dag.

”Personligt ansvar”

Under måndagen landar sju plan från Storbritannien på tre svenska flygplatser. Fyra plan på Arlanda, två på Landvetter och ett i Västerås.

På Swedavia inväntar man myndigheternas rekommendationer och tar inga särskilda säkerhetsåtgärder med anledning av den nya virusmutationen.

– I det här läget så följer vi ansvariga myndigheters rekommendationer. Det handlar om ett personligt ansvar. Att man är frisk när man reser och inte har symtom och att hålla social distans, säger Ellen Laurin, presskommunikatör på Swedavia.

Väntar på besked från myndigheter

I Norge har regeringen idag beslutat om omfattande kontroller av inresande från Storbritannien. Bland annat måste resenärerna registrera sig vid ankomst, anmäla sig till sin kommun göra covidtest ett dygn efter ankomst och ett nytt test sju dagar senare. Inresande de två senaste veckorna ska testas så snart som möjligt.

Att testa eller ta tempen på anländande resenärer är inte aktuellt på Swedavias flygplatser i nuläget.

– Nej det gör vi inte, det är Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm som fattar beslut om eventuell testning och medicinska åtgärder, säger hon.

Enligt Ellen Laurin arbetar man dock med att minska risken för smittspridning inne på flygplatsen.

– Vi har personal som ser till att glesa ut så att det inte blir köer och vi uppmuntrar människor att bära munskydd inne på terminalen, säger hon.

Har ni fått någon information om att ni kommer att få nya besked under dagen?

– Vi har löpande kontakt med ansvariga myndigheter, följer utvecklingen och inväntar nya besked från myndigheter och regering, säger Ellen Laurin.

Den nya virusvarianten, som går under namnet VUI 202012/01, har förutom i Storbritannien även påträffats i ett antal europeiska länder. Bland dem Danmark, Italien, Belgien och Nederländerna.

”Inte uteslutet att den finns i Sverige”

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att ett inreseförbud från Storbritannien är en rimlig åtgärd i samband med spridningen av den nya virusmutationen.

"Den nya varianten finns redan i ett antal EU-länder och det är inte alls uteslutet att den redan finns i Sverige men vi har ännu inte kunnat bekräfta det", skrev Johan Carlson till Aftonbladet under söndagen.

Under måndagen hälsar myndighetens presstjänst att de i nuläget inte har något nytt besked gällande huruvida resenärer från Storbritannien ska vidta några särskilda åtgärder vid ankomst till Sverige.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen