Flera vittnen till meteorer – experten: Det är flygplan

Publicerad 2020-11-23

Under hösten har flera personer kollat häpet mot himlen, och trott sig se himlakroppar falla.

Men enligt astronomiforskaren Eric Stempels, rör det sig i de flesta fall om falsklarm.

– Det liknar inte alls meteorer eller bolider, säger han.

Under de senaste veckorna har Aftonbladets inkorg för tips varit full med vittnesmål om konstiga saker i skyn.

Det senaste vittnet till ett mystiskt himlafenomen i Sverige är Jacquline Wessman i Kristianstad. På söndagen vid 15.20 var hon på väg hemåt när sonen pekade mot himlen från baksätet.

– Han ropade ”kolla!”. Först nonchalerade jag honom, för han pratar ganska mycket. Men sen när jag kollade upp var jag tvungen att parkera bilen och ta upp mobilkameran.

Det såg ut som att något stort föll från himlen på väldigt nära håll, berättar hon.

– ”Är det nu jorden går under?”, tänkte jag. Sedan kom en ny, likadan, efter två minuter. Jag tänkte direkt att det var meteorer eller asteroider.

Jacquline Wessman i Kristianstad blev vittne till ett mystiskt himlafenomen på söndagen.

Flygplan i solnedgång

Eric Stempels är forskare i astronomi och fysik vid Uppsala universitet. Han har hört den här typen av vittnesmål förut.

– Det på bilderna liknar inte alls meteorer eller bolider. Det är troligtvis flygplan som flyger på nära håll. När solen går ned bakom ser det ut sådär.

Det är kondensstrimmorna, som vanligtvis ser ut som ett vitt sträck bakom flygplanen, som syns extra tydligt i solnedgång, förklarar Stempels.

– Så ser det alltid ut i solnedgång. Det är bara att fler ser det på hösten när många är ute när solen går ner.

Till skillnad från falsklarmen, var boliden den 7 november en så pass speciell händelse att den fortfarande håller Eric Stempels sysselsatt.

– Jag sitter och räknar på det och samordnar annat folk som är intresserade. Jag har haft kontakt med folk i Danmark och Tyskland som är insatta.

En tumregel för att se skillnad på fenomenen, är att meteorer och bolider bara syns i några få sekunder, medans kondensstrimmorna syns längre.