Protesterna sprider sig över världen

Publicerad 2014-12-06

Upploppen och protesterna i USA började sedan 17-årige Trayvon Martin skjutits till döds i Florida 2012.

Händelsen har följts av flera fall då vita poliser dödat afroamerikaner i USA - bland annat Michael Brown i Ferguson, Missouri.

Våldet har lett till demonstrationer runt om i hela landet - protester som också spridit sig globalt.

12-årige Tamir Rice sköts i Cleveland, Ohio, 13-årige Andy Lopez sköts i Santa Rosa, Kalifornien och 18-årige Michael Brown sköts i Ferguson, Missouri.

Det är tre exempel på flera fall av dödligt polisvåld mot rasifierade barn, ungdomar och vuxna i USA de senaste två åren.

Här följer en kortfattad lista över händelseutvecklingen sedan 2012:

Trayvon Martin var en 17-årig afroamerikansk pojke som blev skjuten till döds av en 28-årig man vid namn George Zimmerman.

Zimmerman åtalades för att ha skjutit ihjäl Martin men friades sommaren 2013. Domen ledde till en utbredd vrede och våldsamma protester.

Trots att såväl president Obama och flera andra högt uppsatta personer krävde en utförlig utredning efter Martins död så har polisbrutaliteten i landet fortsatt.

I flera uppmärksammade fall har minderåriga, obeväpnade eller med leksaksvapen, skjutits ihjäl. I många fall har de skyldiga poliserna friats, trots att det fastställts att de avlossat de dödande skotten.

De senaste händelserna rör 18-årige Michael Brown som sköts till döds i Ferguson, en förort till S:t Louis, Missouri samt 43-årige Eric Garner som dödades av polis i Staten Island, New York.

Det gemensamma för de två fallen är att det handlar om två svarta personer som dödats av vita poliser - polismän som senare har friats från anklagelserna.

Dödsskjutningarna är inte typiska för någon enskild delstat utan har förekommit över hela USA, till exempel i Arizona, New York, Florida, Cleveland och Kalifornien.

Protesterna som följt har tidvis varit mycket våldsamma med kravaller men också fredliga - senast i New York då aktivister ordnat tysta sittprotester och lagt sig på gatorna och spelat döda.

Demonstationer har också genomförts utanför USA. I London protesterade hundratals människor utanför den amerikanska ambassaden. Även i Tokyo har människor visat solidaritet och protesterat.

President Barack Obama har uppmanat till lugn - men också visat förståelse för att människor är upprörda.

Källor: Aftonbladet, CNN, NBC

ANNONS