Journalist rapporterades mördad – är vid liv

TT

Publicerad 2018-05-30

I vad som måste beskrivas som en chockartad vändning i fallet med den ryska journalisten Arkadij Babtjenko, som i tisdags rapporterades mördad i Ukraina, har journalisten plösligt dykt upp – levande.

Babtjenko framträdde i en tv-sändning tillsammans med ukrainsk säkerhetstjänst, rapporterar Reuters. De säger att man har stoppat ett mordförsök som beställts av den ryska regeringen.

En ukrainsk medborgare har gripits, meddelas också.

Enligt ukrainsk säkerhetstjänst blev den misstänkte ukrainaren erbjuden motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst för att utföra mordet på Babtjenko.

Tackade för hjälp

Den ukrainska säkerhetstjänsten hävdar att de fick nys om planerna för två månader sedan och lyckades stoppa dem.

I framträdandet i tv tackar Babtjenko personligen för hjälpen – och ber om ursäkt för "vad folk har fått gå igenom", rapporterar Reuters.

– Så vitt jag vet pågick förberedelserna av den här insatsen i två månader, säger Arkadij Babtjenko i den direktsända presskonferensen, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Jag informerades om det för ungefär en månad sedan. Under den månaden såg jag hur de arbetare, hur hårt de arbetade. Vi höll kontakten under hela månaden, vi tänkte och vi agerade. Resultatet blev den här speciella insatsen.

Babtjenkos "död" drog igång ett hårt ordkrig mellan Ryssland och Ukraina efter att den ukrainske premiärministern Volodymyr Hrojsman sagt att han var "övertygad om att den ryska totalitära maskinen" låg bakom journalistens död.

Ryssland avfärdar

Ryssland avfärdade snart påståendet att man skulle ligga bakom tisdagens mord.

– Den ukrainske premiärministern talar redan om hur den ryska säkerhetstjänsten låg bakom, innan en utredning har inletts. Det här sättet att bedriva utrikespolitik är mycket sorgligt, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på en presskonferens.

Babtjenko påstods ha skjutits ihjäl vid sin bostad i Ukrainas huvudstad Kiev, där han levde i exil efter att ha känt sig hotad i hemlandet på grund av sitt arbete. Den ryske journalisten har bland annat rapporterat kritiskt om den ryska krigföringen i Tjetjenien, där han själv deltagit som soldat, i östra Ukraina och Syrien.

ANNONS