Iranska dåd kan ge sanktioner från EU

Av: TT

Publicerad:
Öresundsbron stängdes av i samband med en stor dansk polisjakt efter misstänkta attentatsplaner mot exiliranier i Danmark i oktober.
Foto: Johan Nilsson/TT
Öresundsbron stängdes av i samband med en stor dansk polisjakt efter misstänkta attentatsplaner mot exiliranier i Danmark i oktober.

Sanktioner mot Iran både gillas och ogillas av EU:s utrikesministrar.

– Man måste kunna hålla båda tankarna i huvudet, säger Margot Wallström (S) i Bryssel.

Sanktionsfrågan mot Iran diskuterades på dansk och fransk anmodan vid EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel på måndagen. Framför allt har danske Anders Samuelsen tryckt på för ett gemensamt agerande efter uppgifterna om en planerad iransk attack mot exiliranier i Danmark.

– Alla ställde upp och uttryckte sin solidaritet med Danmark och att vi är villiga att diskutera om man ska gå vidare med sanktioner. Det arbetet kan påbörjas, berättar svenska Margot Wallström efteråt.

Men det finns också ett men. För EU är däremot inte intresserat av de sanktioner som USA beslutat införa mot Iran efter att ha hoppat av det avtal som skrevs med Iran härom året för att undvika att iranierna skaffar sig kärnvapen.

I det sammanhanget gillar inte EU sanktioner.

– Det är helt olika saker. Det här ska skiljas från vad vi tycker om kärnavtalet (med Iran). För kärnavtalet handlar också om vår egen säkerhet och att leva upp till vad vi har lovat. Man måste kunna framföra båda budskapen samtidigt, säger Wallström.

Publicerad: