Ägare i kärnkraftbolag drev klimatförnekargrupp – tvingas avgå

Publicerad 2023-04-09

Blykalla AB har fått närmare 99 miljoner i statligt projektstöd.

Storägaren Olof Lindberg är med och driver en klimatförnekargrupp på Facebook, visade en granskning av Dagens Nyheter.

Nu tvingas han avgå från bolagets styrelse.

Regeringen gick bland annat till val på att satsa mer på kärnkraft ”för klimatets skull”.

I sin satsning lyfte de små modulära reaktorer, även kallade SMR, som en av de viktiga lösningarna för att kunna bygga ut kärnkraften snabbt.

Ett av bolagen som varit aktiva i debatten är Blykalla AB som dessutom fått 99 miljoner i statligt projektstöd.

En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att en av storägarna till kärnkraftbolaget, Olof Lindberg, är drivande i en klimatförnekande organisation och tog initiativ till Facebookgruppen ”Klimatsans”.

Kärnkraftverket utanför Oskarshamn.

Kallar det klimatbluff

I gruppens sida på Facebook har personen vid Lindberg vid upprepade tillfällen skrivit att kärnkraft är den enda lösningen.

I augusti 2020 skrev han bland annat ”Sol- och vindkraft är helt VÄRDELÖST”.

I sin introduktion skriver Klimatsans följande:

”Klimatbluffen är med råge den största bluffen i mänsklighetens historia” och ”CO2-halten påverkar inte jordens medeltemperatur över huvudtaget [...] CO2 = livets elixir. Ju mer desto bättre”.

Företaget har fått närmare 99 miljoner i statligt projektstöd.

Forskare som DN har pratat med är kritiska.

Michael Tjernström säger till tidningen att organisationen ”inte bara gör feltolkningar utan även har grundfel och står så långt från den vetenskapliga grunden som man kan komma.”

Olof Lindberg var tidigare vd för Blykalla. När DN:s artikel publicerades satt han fortfarande i styrelsen.

I samband med avslöjandet har Lindberg tvingats avgå.

Styrelseordförande Janne Wallenius skriver i en kommentar till Aftonbladet att Lindberg lämnar sin styrelseplats i Leadcold, som är bolagets namn på engelska.

”När det här uppmärksammades tog vi en diskussion och kom fram till att det inte är förenligt med Leadcolds värderingar. Lindberg har därför valt att lämna sin styrelseplats i bolaget. Han kvarstår dock som delägare”, säger Janne Wallenius i en kommentar.

”Står bakom vetenskapen”

Aftonbladet har sökt Jacob Stedman är vd för Blykalla. Han svarar med några korta kommentarer på mejl, där han meddelar att Olof Lindberg lämnar på styrelsens önskemål.

Jacob Stedman, vd på blykalla.

”Leadcolds vision är att bidra till omställningen mot ett mer hållbart samhälle genom säker och CO2-fri baskraft. Vi står till hundra procent bakom vetenskapen vad gäller klimatförändringar.”

”Hela anledning för mig till att jag tagit det här jobbet är för att bekämpa klimatförändringen. Och jag vet att det är alla mina kollegor känner detsamma. Det är därför vi går till jobbet varje morgon."

Energimyndigheten skriver till DN att de inte kartlägger vilka åsikter olika styrelseledamöter har i samband med att de beviljar projektstöd.

Aftonbladet har sökt Olof Lindberg utan framgång.

Följ ämnen i artikeln