Hård kritik mot partiet Nyans: Manipulerar valsystemet

Svänger om tidigare uppgifter: Kanske inte ville prata öppet

Publicerad 2022-10-04

Mikail Yüksel, partiledare för Nyans, tar mandat i Botkyrka efter att ha skrivit sig retroaktivt i kommunen.

Nu anklagas han för att manipulera valsystemet.

– Man får spekulera hur mycket man vill, jag är godkänd, säger Mikail Yüksel.

Några dagar efter valet tydde mycket på att Partiet Nyans skulle knipa sina första mandat i två kommuner: Landskrona och Botkyrka.

När Länsstyrelsen i Stockholm fastställde valresultatet i Botkyrka stod det klart att partiledaren Mikail Yüksel tar ett av partiets två mandat i fullmäktige.

Botkyrka var en av de 16 kommunlistor som Yüksel toppade inför valet. Han skrev sig i kommunen retroaktivt, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt folkbokföringslagen kan man anmäla en flytt upp till sju dagar efter man flyttat. Men det förutsätter att man bor på adressen från det datum man uppger.

Mikail Yüksel i Botkyrka.

På en pressträff fyra dagar efter valet sa att Mikail Yüksel att han ännu inte bestämt sig för hur han skulle göra.

– Man kan skriva sig i kommunen en vecka retroaktivt. Men det vill jag helst inte göra, jag har inte bestämt mig än, sa han till Expressen.

Till Mitti sa han att han kunde tänka sig att skriva sig i Botkyrka eller Malmö retroaktivt om de skulle komma in i fullmäktige där. ”Antingen där eller i Malmö”, sa han till tidningen.

”Kan vara folkbokföringsbrott”

Jimmy Baker (M).

Jimmy Baker, lokal moderat i Botkyrka och tidigare kommunalråd, anser att Nyans utnyttjar systemet.

– De verkar ha haft samma företrädare på sedlar i flera olika kommuner och sedan utifrån vilken man kommer in i så skriver man sig sannolikt som inneboende hos någon för att kunna vara valbar.

– Att göra som Nyans gör tycker jag är att manipulera valsystemet.

Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket, säger att man ska anmäla flytt från det datum man bosätter sig på den nya adressen. Allt annat är olagligt.

– Om han faktiskt inte bott i kommunen på själva valdagen är han inte på valbar plats.

Skatteverket gör inte någon riktad kontroll av förtroendevalda med anledning av valet, säger han. Får man tips om att någon lämnat felaktig information kan en utredning inledas.

– Jag vill inte uttala mig om det specifika fallet här. Men ser vi att man har lämnat fel uppgifter så kan det vara grund för folkbokföringsbrott, säger Tobias Wijk.

”Ville inte prata öppet”

När Aftonbladet når Mikail Yüksel säger han att han bor i Botkyrka sedan 10 september och har sedan dess ”majoriteten av sin dygnsvila i kommunen”.

Den 15 september sa du att funderade på att folkbokföra dig i Botkyrka eller Malmö retroaktivt. Varför funderade du på det om du redan bodde i Botkyrka då?

– Funderade och funderade. Jag kanske inte ville prata öppet om det, jag ville inte spela med öppna kort.

Varför då?

– Jag ville sitta säkert innan jag gick ut med det.

Nyans delar ut valsedlar utanför Rosengårdsskolan i Malmö.

Han säger att han skrev sig retroaktivt i Botkyrka den 15 september.

Men det låter ju som att du inte har flyttat då, om du funderar och inte har bestämt dig?

– Man får spekulera hur mycket man vill. Jag är godkänd och har fått 50 procent av personkryssen här, så 50 procent av Nyans väljare i Botkyrka vill att jag representerar dem, säger han.

Kandidater godkändes inte

Att Länsstyrelsen inte godkänt någon ersättare i Botkyrka – trots att många namn fanns på listan – är felaktigt enligt Yüksel.

– Vi har överklagat det beslutet. Vi har tre personer från Botkyrka på vår lista så den platsen ska fyllas. Vi har haft olåsta listor och kunde anmäla kandidater fram till valdagen, så det har troligtvis registrerats fel. Det händer ganska ofta, säger han.

Mikail Yüksel tycker att hans parti får orättvis kritik.

– Det blir problematiskt när man heter Bashir, Rami eller Mikail. Inte när man heter Niklas eller Johan. Hade det varit ett annat parti hade man inte snackat så mycket om detta, säger han.