Region Stockholm begär att krislägesavtalet ska aktiveras

Intensivvårdspersonal i Region Stockholm kan få 220 procent av grundlönen

Uppdaterad 2020-04-03 | Publicerad 2020-04-02

Vårdförbundet krävde i onsdags att Region Stockholm skulle aktivera krislägesavtalet, vilket skulle dubbla vårdpersonalens grundlön.

På torsdagskvällen röstade regionen igenom att lämna in en sådan begäran till Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Personalen som sliter dag och natt behöver kompenseras på ett sätt som speglar det akuta läget, säger oppositionsråd Aida Hadzialic (S).

Krislägesavtalet gäller all personal som arbetar med intensivvård i Region Stockholm, inklusive S:t Görans sjukhus.

– Jag tycker det är bra att avtalet finns, men det betyder också 48 timmars grundarbetstid. Det kan bli väldigt tungt för personalen, men det är också därför vi betalar dem mycket mer, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

Oppositionen: ”Stoppa varslen”

Avtalet skrevs under av Vårdförbundet redan förra veckan. Syftet är att ge en större flexibilitet när det kommer till arbetsskyldighet, arbetstid och villkor i övrigt. I utbyte får den som arbetar under ett krisavtal ut 220 procent av sin grundlön.

Både oppositionen och Vårdförbundet har riktat kritik mot ledande politiker för att avtalet inte aktiverats tidigare. Vårdförbundet menade att Region Stockholm har befunnit sig inom ramen för vad avtalet kan kräva av sina medarbetare under en tid, men att personalen inte får sin del av kakan – en dubblering av grundlönen.

– Socialdemokraterna välkomnar det här lönetillägget, men personalen som sliter dag och natt behöver kompenseras på ett sätt som speglar det akuta läget, säger oppositionsråd Aida Hadzialic (S).

Hon poängterar också vikten av att nu behålla all personal, och syftar på det varsel som lagts på Karolinska.

– Varslet på Karolinska måste stoppas. Det är det enda rimliga. Vi kan inte ha det det på det här viset: att personalen riskerar sina liv samtidigt som ett varsel hänger över huvudet på dem. 

Sverigedemokraterna välkomnar också avtalet, men riktar kritik mot att personalen inom slutenvården inte är inkluderad.

”Tyvärr väljer man att undanta alla de läkare och sjuksköterskor som vårdar hundratals coronasmittade inom slutenvård”, skriver Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Kom till efter skogsbränderna

Krislägesavtal är en ganska ny företeelse. Efter de omfattande skogsbränderna 2018, där många brandmän jobbade långt mer än avtalad övertid, väcktes frågan om anställningsvillkor och ersättning till brandmännen.

– De vanliga kollektivavtalen räckte inte till. Både när det kom till arbetstiden och flexibiliteten i avtalen, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.

Sveriges kommuner och regioner tog tillsammans med Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, fram ett särskilt kollektivavtal som gäller vid just krislägen.

– Avtalet ger en större flexibilitet när det kommer till att förlägga arbetstid. Arbetsskyldigheten är också vidare och det finns möjlighet att låna in personal från övriga landet.

Sjuksköterskan: ”Vi måste ha Sverige i ryggen”

När intensivvårdssjuksköterskan Matilda Nygren, 29, nåddes av beslutet kände hon lättnad. I onsdags intervjuades hon i Aftonbladet om att krislägesavtalet inte aktiverats.

– Vi på Iva är så lättade av beskedet, säger hon.

Hon menar att det inte bara handlar om pengarna, utan också är ett symbolvärde för deras hårda arbete.

– Det viktigaste är att vi känner 100 procent stöd uppifrån. Från alla håll. För annars orkar vi inte. Vi måste ha hela Sverige i ryggen.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS