Less på att sitta inne – här kan du ta lunchpromenaden

Uppdaterad 2020-04-15 | Publicerad 2020-04-14

Coronaviruset sprider sig i det svenska samhället och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är tydliga – håll dig hemma och undvik sociala kontakter.

Samtidigt uppmuntrar myndigheten fler att ge sig ut på stärkande promenader i det härliga vårvädret, och det gör vi också.

Här kommer därför tips på sju populära promenadstråk där det finns gott om utrymme att hålla det avstånd som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Passa gärna också på att ta bilder när du är ute på en runda och skicka in din bästa promenadbild till oss. På söndag kommer vi att utse de tio bästa bilderna som vi publicerar här på Aftonbladet.

 

Maila ditt bidrag till lokalt@aftonbladet.se och märk mailet med ”Promenaden”.

Gränby backe

Kombinera en härlig promenad i Gränby backar med ett mysigt besök på 4H-gården intill Gränbystadens galleria. Gränby backar bjuder på stora gräsytor och sommartid kan du f sällskap av både får och getter.

Eriksleden

Ta en vacker långpromenad från nuvarande domkyrkan och ut till Gamla Uppsala. Följ Eriksledens gula markeringar för denna historiska vandring. Mellan den nuvarande domkyrkan i Uppsala, och den ursprungliga i Gamla Uppsala, bars under medeltiden relikerna av Erik den Helige i procession, därav namnet Eriksleden.

Hela sträckan är sex kilometer lång. Vägen är lättframkomlig med cykel, barnvagn eller rullstol.

Gamla Uppsala högar och Röbo är populärt för promenader och träning.

Hågadalen

I Hågadalen-Nåstens naturreservat finns både grusvägar och knaggliga stigar som kan kombineras på olika vis, och beroende på hur mycket äventyr man söker. Hästar och kor betar i hagarna och höghusen tittar fram bakom träden. Välj en plats i solen och pusta ut.

Ner i Hågadalen kommer du till exempel från Kung Björns Hög vid Hågaby, från Eriksbergsskolan/Hågadalsskolan i Eriksberg, från Malma Bergsväg i Norby eller från Brukshundsklubben på Vårdsätravägen.

Å-promenaden

Längs hela Fyrisån, från Svandammen mitt i stan och ut till Flottsund i Sunnersta, kan du promenera och samtidigt njuta av den härliga naturen. Promenaden kan du påbörja på ett flertal olika platser. Till exempel vid nya Studenternas, Ulleråker, Ultuna eller Sunnerstaåsens Friluftsområde.

Linnéstigarna

Kombinera motion med lite kunskap på Linnéstigarna som är rekonstruktioner av Carl von Linnés åtta pedagogiska naturvandringar runt Uppsala. Som en del av undervisningen tog Carl von Linné med sina studenter på vandringar runt Uppsala stad. Det var åtta vandringar som tillsammans underlättade inlärningen om växt- och djurlivet.

Idag är Gottsunda-, Danmarks-, Vaksala- och Jumkilsvandringarna markerade med ledmarkeringar som du kan följa i terrängen. Med hjälp av kartor kan du hitta fram längs Ultuna-, Håga-, Gamla Uppsala- och Husbyvandringarna.

Strandpromenaden i Vårdsätra

Från Skarholmen, och längs med hela Vårdsätraviken och vidare längs Hågaån till Lurbo bro, finns en härlig strandpromenad som är tillgänglig för alla. Det betyder att underlag och lutningar fungerar bra även för besökare med rullstol och barnvagn.

Strandpromenaden leder dig längs en grusad stig som är lätt att gå på, och med träbryggor med viloplatser. Hela strandpromenaden, där du också kan se in i det stängda naturreservatet Vårdsätra Naturpark och ut över Ekolns vatten, är cirka tre kilometer lång.

Stabbyskogen

I Stabbyskogen finns flera fina promenadslingor för dig som vill promenera med barnvagn. Med start från Eriksskolan, eller parkeringen vid Stabby prästgård, kan du röra dig längs flera slingor i området.

Stabby backe kan också vara en bra utgångspunkt för lite längre vandringar. Om du fortsätter åt väster, och under Bärbyleden kan du bland annat komma till Berthåga kyrkogård.

 

Tipsen har vi hämtat från Upplandsstiftelsens hemsida där du kan hitta fler förslag på härliga promenadstråk.