Mikélas hund blev ihjälbiten på hunddagis

Publicerad 2020-08-26

Mikéla lämnade sin hund Zimba på ett hunddagis i Uppsala för sista gången i torsdags.

Han dog 2,5 timmar efter att hon släppt av honom – ihjälbiten av en större hund.

– Det var min bebis, säger hon.

Zimba blev tio år.

Klockan 8.59 ringde hunddagiset som tagit hand om Mikélas hund om dagarna i tre års tid.

– De sa att det hänt någonting med Zimba och att de var på väg in till djursjukhuset i Ultuna. Jag var där 9.08 och då var allting över, säger Mikéla.

Hon berättar att Zimba låg på en bänk med en filt över sig när hon kom fram och att veterinären konstaterat att han blivit biten av en större hund på dagiset. Han hade bitmärken över nacke och strupe.

Vill varna andra

En större hund som var under inskolning ska ha attackerat Zimba när personalen tillfälligt lämnat rummet för att ta emot andra hundar, enligt ägaren.

Hon säger att hon inte hyser något agg mot ägaren, men vill uppmärksamma både andra hunddagis och djurägare om händelsen.

– Det var min bebis. Jag har haft honom i tio år och han kom till mig när han var sju månader. Han har varit med mig överallt, alltid 24/7. Mitt syfte med det här är att få alla andra dagisverksamheter att vakna upp och förstå vikten av att ha koll på vad man håller på med och hur snabbt det kan gå. Och alla som har för avsikt att skaffa en hunddagisplats bör göra god research innan. Inte bara gå dit på studiebesök och nöja sig med det man ser.

Mikéla har anmält händelsen till polisen och länsstyrelsen.

Ändrar sina rutiner

Aftonbladet har sökt hunddagiset i Uppsala, som inte svarar.

Den ansvarige har dock bekräftat för Upsala Nya tidning att Zimba lämnats i ett oövervakat rum den 20 augusti.

– Men vi har bedrivit verksamheten i sju år utifrån samma mall och aldrig mött problem. Vi har koll på vad vi gör, säger hon till tidningen.

Hon vill inte ge hunddagisets version av händelsen, men berättar att stora och små hundar inte längre ska vara i samma rum.

Följ ämnen i artikeln