Hon slåss mot Putin med livet som insats

Publicerad 2019-10-20

MOSKVA. Det räcker med att titta på dörren till oppositionens kontor för att inse att det inte är någon lek att försöka välta president Putin från makten.

Ledaren Ljubov Sobol, 32, har blivit gripen och attackerad många gånger.

Hon kämpar för demokrati i Ryssland med sitt eget liv som insats.

Dörren till kontoret på femte våningen i ett kontorshus i centrala Moskva är så uppbänd runt låset att den inte längre går att stänga ordentligt.

Det är inte länge sedan en grupp med uniformerade och beväpnade män iförda masker och hjälmar mitt på dagen bröt sig in i lokalerna varifrån Ljubov Sobol och Aleksej Navalnyj sänder sina politiska program via Youtube.

Ingen av dem var där just då men det var Olga Klitjnikova, tidigare chef för Sobols valkampanj, och det var en allt annat än behaglig upplevelse.

– De skrek åt oss att lägga oss på golvet med händerna över huvudet, berättar hon. Samtidigt som de viftade med sina skjutvapen. Alla bar balaklavor för ansiktet med hål bara för näsa och ögon. De tvingade oss att gå ut och tömde sedan lokalerna på all teknisk utrustning. De lämnade inget papper efter sig så det finns ingenstans vi kan gå för att begära tillbaka utrustningen.

Hyresvärden har inte brytt sig om att byta ut dörren eftersom de fruktar att samma sak kommer att hända snart igen.

Putins värsta fiende

Alla som arbetar på oppositionens kontor är unga men ingen är så elegant som Ljubov Sobol. Hon ser inte det minsta skrämmande ut. I sin beiga klänning påminner hon mer om en vd eller sekreterare än Putins värsta fiende.

Ljubov Sobol, 32.

Ändå är det hon som lett oppositionens attack mot Kreml under den gångna sommaren och hösten inför de lokalval som hölls i Moskva i början av september. Det var månader av, med ryska mått mätt, stora demonstrationer som ibland blev mycket våldsamma när polisen arresterade rekordmånga av demonstranterna.

Aleksej Navalnyj är normalt den som syns mest utåt men han satt fängslad långa perioder under protesterna vilket gjorde att Sobol fick iklä sig ledartröjan.

Navalnyj ger sällan intervjuer till utländska medier. Han är rädd för att anklagas för att vara köpt av utländska intressen. Sobol ser offentligheten mer som ett skydd. Samtidigt som hon är noga med att påpeka att oppositionen finansieras helt av frivilliga bidrag. Små bidrag från väldigt många givare även om det även finns en och annan rysk affärsman i utlandet som ger större belopp.

Utestängda från traditionella medier

Bidrag som gör det möjligt att sända flera program varje vecka på Youtube. Det är oppositionens enda sätt att nu nå ut över hela Ryssland. De vanliga medierna är stängda för alla utom den regimvänliga opposition som Putin accepterar, exempelvis det gamla kommunistpartiet.

I augusti hade Navalnyj och Sobol 14 miljoner tittare varav nästan fyra miljoner unika besökare.

– Det ökar hela tiden, säger Olga Klitjnikova.

Sobol greps ett antal gånger under protesterna med släpptes alltid.

Ljubov Sobol har gripits i samband med flera demonstrationer.

Hon har en dotter som är fem år och enligt en rysk lag får ingen mamma fängslas som har små barn. I stället förföljs hon av hotfulla män när hon tar sin dotter till skolan. För några veckorna kastade någon en brun sörja över henne. Maken utsattes för ett mordförsök för något år sedan. Två män sprutade in ett okänt gift i låret på honom.

– Han drabbades av våldsamma skakningar och överlevde med nöd och näppe, berättar Sobol i ett tonläge som talar om att den typen av attacker inte tillhör ovanligheten.

”Fler är beredda att protestera”

Många hade trott att Kreml skulle låta oppositionen vara nu när lokalvalen är över. Men Ljubov Sobol säger att hon inte sett någon ändring i makthavarnas taktik.

– De vill inte ha någon dialog. De använder bara repression. Där ingår att ständigt åtala de som är aktiva i oppositionen.

Själv har hon bötfällts upprepade gånger på stora belopp. Senast drygt 40 000 kronor.

Däremot tycker sig Sobol ha sett en förändring i ryssarnas inställning till politiken och till Putin.

– Kreml är inte redo för demokrati men de vanliga väljarna är det. Trots polisens brutalitet under demonstrationerna är allt fler beredda att gå ut på gatorna för att protestera. Människor vill slåss för sina rättigheter.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Stämplad som ”utländsk agent”

I dagarna har de ryska myndigheterna stämplat Navalnyjs organisation som ”utländsk agent”. Det innebär att de kommer att granskas extra noga. Senaste månaden har Navalnyis regionala kontor utsatts för liknande räder som högkvarteret i Moskva.

Ljubov sitter på en obekväm pall i det som fungerar som studio. Hon är lätt framåtlutad. Det blonda håret är stramt uppsatt i en knut i nacken. Glasögonen med sina mörka bågar ser moderiktiga ut.

Hon pratar snabbt och intensivt.

När jag påpekar att det i Moskva, en stad med elva miljoner invånare, inte är så imponerande med en demonstration på 50 000 så invänder hon direkt.

– Det går inte att jämföra oss med demonstrationerna i Hongkong eller på andra ställen där det finns någon form av demokratiska institutioner. Våra är helt trasiga. En sådan sak som oberoende domstolar existerar inte.

Förbjöds ställa upp i valet

Ljubov Sobol var en av de kandidater som Kreml förbjöd att ställa upp i lokalvalen trots att hon hade samlat tillräckligt med namnunderskrifter. Myndigheterna underkände dem helt sonika.

Både Sobols hem och kontor utsätts för ständiga genomsökningar.

– Det är som ett rån varje gång. De tar kontanter, kreditkort och teknisk utrustning. De lämnar aldrig tillbaka någonting och när vi frågar efter det säger de att de inte tagit något.

Hon rycker på axlarna. Inte uppgivet. Mer konstaterande.

Mord och mystiska dödsfall

Men regimen drar sig inte heller för att vara fysiskt våldsam. Genom åren har en lång rad oppositionella mördats på öppen gata eller under mystiska omständigheter. Advokaten Sergej Magnitskij, politikern Boris Nemtsov och journalisten Anna Politkovskaja är bara tre exempel.

Med tanke på sin höga svansföring fruktar inte Ljubov Sobol att hon kan stå näst på tur?

Svaret kommer snabbt, utan någon betänketid.

– Jag är beredd på allt, säger hon. Det är ett val jag gjort för länge sedan. Att utmana den auktoritära staten är inget sprinterlopp utan ett maraton.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Ljubov Sobol.

Hon kan till och med skämta om riskerna.

– Vi brukar säga att man kan bli mördad även om man är en känd person. Skillnaden är att de pratar om dig en vecka efter mordet.

Så blir hon allvarlig igen och spänner ut de smala fingrarna.

– Visst kan jag bli mördad men offentligheten ger åtminstone ett litet skydd. Jag har egentligen bara två val. Att flytta utomlands och byta identitet eller stanna kvar och kämpa. Jag har valt det senare.