Nya DNA-analysen av Olof Palmes överrock: ”För breda träffbilder”

Publicerad 2020-07-01

Hoppet levde länge om att säkra mördarens DNA från Olof Palmes överrock.

I våras gjordes en ny analys av rocken som förvaras inlåst på NFC i Linköping.

– Om den tekniska utvecklingen fortsätter kan det blir aktuellt att testa på nytt om tio år, säger Mikael Högfors på NFC.

Olof Palmes rock DNA-undersöktes av dåvarande Statens kriminaltekniska laboratorium 2007. Då hittades inte DNA från någon annan person än Olof Palme själv.

Trots det har det funnits en förhoppning att med modernare teknik lyckas få fram DNA från gärningsmannen från rocken som förvaras inlåst i ett säkerhetsskåp hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping.

En teori, eller förhoppning, har varit att gärningsmannen kunde ha avgett DNA då han eventuellt lagt sin hand på Olof Palmes axel, vilket vittnen hävdat.

Olof Palme.

Förnyad analys

I mars i år skickade Palmegruppen på Polisens nationella avdelning in Olof Palmes rock på en förnyad analys hos NFC.

– Vi har begärt att få en ny analys av Olof Palmes rock. Det handlade om att undersöka ett större område på rocken, säger Hans Melander, som haft rollen som spaningsledare under de senaste åren.

Men NFC:s resultat var lika nedslående som slutsatsen kring möjligheten att binda kulorna till ett vapen.

– Det gav inte något, konstaterar Hans Melander.

Mikael Högfors på NFC säger att analysen gav stora träffbilder där flera olika personer ingår. Förklaringen är troligen att överrocken först hanterades av personer som utförde hjärt- och lungräddning på Olof Palme samt ambulans- och sjukvårdspersonal. Därefter har den hanterats av personal både på svenska SKL och kriminaltekniker hos tyska Bundeskriminalamt, BKA, dit rocken skickades på 80-talet.

Mikael Högfors på NFC.

– Vi har gjort en förnyad undersökning på uppdrag av Palmegruppen eftersom teknikutvecklingen har gått framåt sedan man gjorde de sist. Men det vi hittar där är spår av Olof Palme. I redovisningen skriver vi också att rocken i sig varit i händerna på ganska många personer under åren och det kan ha gett upphov till de blandbilder vi ser där DNA har smetats ut och blandats upp med varandra vilket gett för breda träffbilder för att kunna hitta någon annan som går att identifiera, säger Mikael Högfors.

Hoppas på framtiden

Trots det är det i blandbilderna han ser möjligheter att göra förnyade undersökningar i framtiden.

– Om tekniken går framåt som den nu gjort så kan man hoppas på att kunna särskilda de här olika identiteterna från varandra i blandbilderna, säger Mikael Högfors.

På NFC inväntar man nu besked om vad man ska göra med Olof Palmes överrock. Troligen blir beskedet från polisen att den ska bevaras för framtiden, säger Mikael Högfors.

Förundersökningen om mordet på Olof Palme lades ner den 10 juni. På en presskonferens pekades den framlidne Stig Engström ut som Olof Palmes mördare av chefsåklagare Krister Petersson.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen