Coronapandemin

Linde: Kunde uttryckt mig mer ödmjukt

Av: 

TT

NYHETER

Utrikesminister Ann Linde (S) ångrar inte sitt kritiserade framträdande i en tysk intervju.

Men Linde medger att hon kunde ha uttryckt sig på ett mer ödmjukt sätt.

I intervjun med Deutsche Welle i förra veckan försvarade Linde Sveriges coronastrategi.

– Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig när man säger svaren. Det får väl jag tänka på, säger utrikesministern.

Moderatledaren Ulf Kristersson har gett Linde hård kritik för framträdandet. Han anser att utrikesministern har skadat Sveriges anseende genom att ge "arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor om de höga svenska dödstalen"

Linde håller inte med om att intervjun skadat Sverige. Hon betonar att hon bemötte vad hon anser vara en direkt felaktig bild.

Bland annat så uppgav intervjuaren att den europeiska smittskyddsmyndigheten i en rapport pekat ut Sverige och Polen som de enda EU-länder där smittspridningen inte börjat gå ned.

Linde hänvisade till Folkhälsomyndigheten som bedömer att smittspridningen går ned. Utrikesministern pekade också på att antalet nya dödsfall minskar och att trycket på intensivvårdsavdelningarna lättar.

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkiv

Världsmästerskap

På intervjuarens fråga om det inte känns skamligt att så många äldre dött svarade Linde att det känns som att journalisten agerar som att det är "något slags världsmästerskap" mellan länder om vilka som har minst smittade.

När intervjuaren ifrågasatte Sveriges solidaritet inom EU på grund av att regeringen är starkt kritisk till den föreslagna återhämtningsfonden svarade Linde med att "det låter som du vill kasta ut oss ur EU".

– Man kanske ska uttrycka sig på ett lite mer ödmjukt sätt, säger utrikesministern.

Hon påpekar dock att programmet Conflict Zone är ett ganska tufft program som emellanåt blir lite debattartat.

Linde medger också att hon kunde ha varit lite tydligare på ett par punkter.

I intervjun kan utrikesministern tolkas som att smittspridningen varit större på privata äldreboenden än kommunala. Linde uppger att hon försökte förklara för intervjuaren att det finns många olika utförare i Sverige vilket gör det svårt för en regering att styra.

– Det är möjligen så att jag kunde varit ännu tydligare där, säger Linde.

Testning

Utrikesministern uppgav också i intervjun att anledning till att fler smittade nu registreras i Sverige än tidigare är testningen nu tagit fart. Linde sade att man kan nu testa sig utan att ha "det minsta symtom."

Linde förklarar att det handlade om Stockholmsregionen, men att det inte framgick av TV-sändningen.

– Där kan jag också ta till mig kritiken, eftersom man bara hörde när jag sa att "alla får testa sig", säger utrikesministern.

TT: Ångrar du att du ställde upp i intervjun?

– Absolut inte, säger Linde.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

LENA MELLIN: Ett magplask av utrikesministern

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Ann Linde

Tyskland

EU

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset

Ulf Kristersson