John Walter, 5, dog på HVB-hem – vårdare misstänks

Publicerad 2021-09-29

Två anställda på det HVB-hem där femårige John Walter dog misstänks för vållande till annans död, skriver NWT.

– Jag har beslutat att två personer kommer anses skäligen misstänkta för vållande till annans död, säger åklagare Stefan Wessberg till tidningen.

Det var i juni månad som John Walter, 5, försvann från HVB-hemmet Platea i Hagfors i Värmland. Han hittades senare död i en närliggande älv.

HVB-hemmet fick skarp kritik från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och tvingades stänga och åklagare inledde en förundersökning om pojkens död.

Vårdare på hemmet misstänks

Åklagare Stefan Wessberg kopplades in i fallet redan dagen efter att pojken hittades död. På onsdagen meddelade han att två av HVB-hemmets anställda är skäligen misstänkta för vållande till annans död, rapporterar NWT, Nya Wermlands-Tidningen.

– Vi kommer att hålla förhör med dem tillsammans med deras försvarare, sen kommer jag bestämma om jag ska väcka åtal mot dem eller inte – men det är en senare fråga, säger Stefan Wessberg till tidningen.

Upprepad allvarlig kritik innan pojkens död

Hemmet har sedan tidigare fått upprepad och allvarlig kritik efter flera anmälningar till Ivo.

Så sent som i mars 2021 riktade Ivo kritik mot att ”barn vid upprepade tillfällen utsatts för fasthållningar och nedläggningar”. Ivo ansåg då att verksamheten inte når upp till den kvalitet som krävs för att ge inskrivna barn en trygg och säker vård – och i dag har hemmet tvingats stänga.