Kalkoner avlivade efter influensautbrott

Veronika Åström/TT

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2021-12-28

Cirka 3 500 kalkoner har avlivats efter ett utbrott av fågelinfluensa hos en uppfödare i södra Skåne. Arkivbild.

Mer än 3 000 kalkoner har avlivats på en gård i närheten av Löderup i södra Skåne, skriver Ystads Allehanda.

Det är det femte utbrottet bland tamfågel under december.

– I nuläget finns det fem besättningar som har konstaterad smitta och samtliga finns i Skåne, säger Karin Lundborg, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket, till TT.

– En del av arbetet är att avliva djur på de smittade besättningarna, att ta hand om dem efteråt, och sedan sanering av byggnaderna.

Det finns upprättade zoner runt de smittade besättningarna där särskilda restriktioner gäller, exempelvis att tillstånd behövs för att föra ut ägg och att det görs på ett smittsäkert sätt.

– Det är viktigt att man som djurägare följer de rekommendationer och restriktioner som finns för de områden som har skyddsnivå, och försöker förhindra att få in smittan hos sina tamfåglar.

Flera fall har samtidigt konstaterats hos vilda fåglar i Skåne, Kalmar län, Halland och Östergötland under perioden oktober till december.

Läget påminner om början av förra fågelinfluensasäsongen, som var den värsta hittills i Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

SVA bedömer att risken för utbrott hos tamfågel kommer att öka under de kommande månaderna och kulmen väntas infalla i februari–mars.