Johansson om våldet: Måste stoppa rekryteringen

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-12-28

Trots förhoppningar om en vändning går 2021 till historien som ännu ett blodigt år i Sverige vad gäller skjutvapenvåldet.

Regeringen vågar inte göra vad som krävs, enligt Moderaterna, men inrikesminister Morgan Johansson (S) slår ifrån sig.

– Jag tar inga lektioner av Johan Forssell.

Statistiken gällande skjutvapenvåldet i Sverige fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer. Under 2021 har hittills 46 personer skjutits ihjäl i totalt 335 skjutningar. Därtill har 112 personer skadats.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger att flera hundra skjutningar varje år numera är ett ”ganska vanligt” år i Sverige.

– Efter sju år med rödgrön politik är det ingen som höjer på ögonbrynen längre över att det skjuts varje dag, ibland flera gånger per dag, på öppen gata. Så ser det tyvärr ut.

Den höga nivån som ligger kvar år efter år beror på att regeringen inte är beredd att göra vad som krävs, anser han. Det handlar exempelvis om M:s förslag att kriminalisera gängen och införa anonyma vittnen och visitationszoner, säger han.

Dubbla straff

M vill även att gängkriminella ska kunna dömas till dubbla straff, enligt dansk modell.

Inrikesminister Morgan Johansson slår ifrån sig kritiken.

– Forssell arbetade själv för en regering som skar ned polisutbildningen med 90 procent under Alliansåren. Så jag tycker nog inte att Moderaterna har så mycket att komma med.

Från regeringens håll har man genomfört en mängd satsningar för att ge polis och åklagare bättre verktyg, säger han.

– De har bättre möjligheter till telefonavlyssning, hemlig dataavläsning, fler kameror uppe än någonsin och fler är frihetsberövade än någonsin.

Utredningar kommer

I vår kommer även den så kallade gängbrottsutredningen, som bland annat innefattar hårdare straff för brott som begås i kriminella nätverk och sänkt häktningsgräns, framhåller han. Även förslag om kronvittnen och en utredning om att lättare kunna förverka brottsvinster ska läggas fram nästa år.

Gällande M:s förslag om anonyma vittnen har en utredning kommit fram till att det nästan aldrig används i de nordiska grannländer där det tillåts, säger Johansson.

– Det finns även stora rättssäkerhetsproblem med det.

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten har dock båda uttryckt att det kan finnas ett behov av anonyma vittnen.

Utöver satsningar på rättsväsendet måste det förebyggande arbetet stärkas, framför allt i kommunerna, enligt Morgan Johansson.

– Ytterligare åtgärder krävs för att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng. Där måste kommunerna svara upp nu tycker jag, när det gäller sociala insatser, fritidsverksamhet, skola, för att kunna bryta det.

Stockholm sticker ut

Han vill särskilt lyfta Stockholm, där hälften av alla dödsskjutningar ägde rum under 2021.

– Här måste Stockholm göra sitt. Och kanske lära sig lite av hur man jobbat framgångsrikt i Malmö, exempelvis med ”Sluta skjut” (en myndighetsgemensam metod för att få ned antalet skjutningar).

När effekterna av regeringens arbete kan synas i ett sjunkande antal skjutningar vågar inte Morgan Johansson uttala sig om.

– Det enda jag kan säga är att vi kommer ge rättsväsendet de resurser som de behöver för att lösa sin uppgift.

Johan Forssell tror dock inte att någon reell förändring kommer ske så länge regeringen inte är villig att genomföra ”mönsterbrytande åtgärder”.

– Då kommer det fortsätta på det här sättet, precis som det har varit de senaste sju åren.