Ali utvisades till Afghanistan

”Jag skäms över att vara svensk”

Uppdaterad 2021-08-12 | Publicerad 2021-08-11

När Ali, 38, kom till Sverige 2015 i den stora flyktingströmmen tog Christina Völcker, 75, in honom i sitt hem.
Sex år senare utvisas han till hemlandet Afghanistan.

– Han fick själv betala flyget till sin egen avrättning, säger Christina Völcker, som nu inte vet om Ali är vid liv.

2015 bodde Ali på landsbygden i Ghazniområdet med sin fru och deras två barn. Där drev han en liten verksamhet med två anställda och vid sidan av den hyrde han en bit mark med boskap och odlingar.

Redan 2015 hade talibanerna tagit ett grepp om landsbygden i landet och en dag dök de upp hos Ali och ville att han skulle jobba för dem. När han inte ville det förstod han att hans liv var i fara och att han var tvungen att fly.

Alis familj lämnas ensam och tvingas gömma sig samtidigt som Ali flyr på gummibåt över medelhavet, genom Europa, för att till sist hamna i Strängnäs på ett asylboende. Där träffade han Christina Völcker.

– Jag var engagerad i ett språkcafé där jag lärde känna Ali, jag har aldrig träffat en så fin människa, säger Christina Völcker.

När asylboendet plötsligt stängde 2017 bestämde sig Christina Völcker för att låta Ali flytta in.

–Han blev som en son i huset. Han var så hjälpsam och det visade sig att vi hade flera gemensamma intressen trots vår stora åldersskillnad, vi båda är väldigt förtjusta i odling till exempel.

Avslag

Därefter börjar den långa processen att söka uppehållstillstånd och asyl i Sverige. Efter avslag från både Migrationsverket och tingsrätten återstod bara att söka arbetstillstånd. Men utan uppehållstillstånd får du varken gå till Arbetsförmedlingen eller SFI för att lära dig språket.

– Det hela är ju ett moment 22, vi knackade dörr för att hitta ett jobb.

Ali fick ett jobb inom restaurangbranschen och han lärde sig svenska på egen hand.

– Han var analfabet när han kom, det var helt otroligt att sen se honom sitta och läsa tidningen på morgonen.

I november 2019 lämnade de in ansökan om arbetstillstånd. Ett år senare, två dagar innan jul 2020, fick de besked att de skulle infinna sig hos Migrationsverket i början av januari 2021.

– Han blev utvisad. Det var en fredag och de sa att ”på tisdag ska du vara ur landet”.

Ingen kontakt

I vissa fall kan Migrationsverket hjälpa till att boka och betala en biljett till den utvisade. Men eftersom Migrationsverket såg att Ali hade haft en lön under sin tid i Sverige fick han betala biljetten själv.

– Han fick själv betala flyget till sin egen avrättning, säger Christina Völcker.

Hon fortsätter:

– Migrationsverket tror att flyktingarna är här på semester, de förstår inte hur det är i Afghanistan.

Där Ali nu befinner sig har talibanerna rivit ner masterna och det går inte att kommunicera med omvärlden. Christina har inte pratat med honom på tre veckor.

– Med livet som insats kan han ta sig till en stad för att ringa. När han senast ringde beskrev han läget som fullskaligt krig.

– Jag skäms över att vara svensk, att vi behandlar dem så illa. Att vi utvisar de som vill stanna och göra rätt för sig.

Talibaner i staden Farah, 10 augusti 2021.

Framtiden

Alis mål var att få uppehållstillstånd i Sverige för att hans fru och barn sedan skulle kunna komma hit genom anhöriginvandring. Men nu är han tillbaka i Afghanistan utan chans att fly.

– Jag befarar att han inte kommer klara sig.

Och hemma i Sverige oroar Christina sig dagligen samtidigt som hon fortsätter kämpa.

– Jag är helt förstörd, jag gråter en skvätt varje dag och jag sover inte om nätterna.

Hon fortsätter:

– Jag har kontaktat Svenska Afghanistankommittén och mejlat både regeringen och Morgan Johansson direkt. Det finns ingen framtid för honom och hans familj i Afghanistan.