Åkesson vill ha makt – inte bara röra om lite

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-11-27

En segerviss Jimmie Åkesson mötte ombuden på partiets landsdagar i Karlstad.

Jimmie Åkesson tänker inte nöja sig med att vara med och ”röra lite i grytorna” efter valet nästa år.

– Nu tar vi stora, avgörande steg mot maktskifte. Sverigedemokraterna påverkar! säger den omvalde SD-ledaren i sitt tal på landsdagarna.

Det är med ett stärkt självförtroende efter veckans budgetuppgörelse med Moderaterna och Kristdemokraterna i riksdagen han talar till ombuden.

– Tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna och har vi förhandlat fram en budget. En budget som riksdagen röstade för. Och våra förslag blir nu verklighet. Det är ingen liten sak. Det är väldigt stort för vårt parti, och det är framför allt oerhört viktigt för Sverige, säger Åkesson.

En milstolpe

Partiet talar om uppgörelsen och riksdagens ja till den som en milstolpe i partiets historia. Att Miljöpartiet lämnat regeringen under samma, för regeringen, röriga vecka, sänker inte direkt humöret.

– Det är uppenbart att regeringssidan är mer splittrad än någonsin medan den sida vi tillhör är mer enigt än någonsin, det är en viktig signal till väljarna, säger Åkesson till TT efter talet.

Landsdagarna har gett Åkesson ett mandat att förhandla utifrån inför och efter valet när, som SD, hoppas, ett regeringsskifte åt höger kan bli av. SD:s och Åkessons stöd för M och KD, och kanske Liberalerna, blir inte gratis.

Ska ha makt

Mandatet ska göra tydligt för sympatisörer och Moderaterna och Kristdemokraterna att SD mycket väl kan lämna förhandlingsbordet och en del makt. För att släppa fram en statsministerkandidat ska SD ha ett avtal om inflytande och en konkret lista över reformer som ska genomföras.

– Vi är inte nöjda med att få vara med och röra lite i grytorna. Vi ska inflytande i proportion till vårt valresultat, först då är vi nöjda.

Huvudspåret är att SD ska sitta i en regering. Samtidigt säger M och KD att det inte är aktuellt. Och KD säger nej till att principen om inflytande efter storlek ska vara styrande.

TT: Om du reser dig upp och går vart går du då?

– Då går jag väl tillbaka till mitt parti och vi får fortsätta i opposition och försöker agera blåslampa på de andra partierna, inte bara de som regerar idag.

TT: Du skulle inte tänka dig stödja Socialdemokraterna?

– Jag ser inte det framför mig nu, men kommer S med ett bra förhandlingsbud så är ju det aktuellt, men de kommer inte att göra det. Det som är aktuellt är ju ett samarbete med M och KD och L om de håller sig kvar.

Sin vana trogen målade Åkesson i talet upp en bild av Sverige som ett splittrat, otryggt land som de andra partierna, främst Socialdemokraterna, har förstört.

Otryggt land

– Ett land som är otryggt är inte helt. Otryggheten är vår tids främsta fiende. Den växande kriminaliteten vi ser nu, och egentligen har sett växa fram under lång tid, biter sig fast. Den är destabiliserande och direkt systemhotande. Den lamslår och påverkar allas våra liv, säger Åkesson.

– Vårt land är konstant vanskött sedan decennier, säger Åkesson.

Mot denna vanskötsel av landet med splittring, ökad otrygghet och urholkad välfärd ställde han det gamla, fina Sverige.

– Gamla stolta Sverige. Här har generation efter generation slitit och släpat, offrat sina liv i massor genom århundradena för att vi ska kunna ha det bra på den här lilla landplätten i världens allra nordligaste delar. För att vi ska kunna kalla Sverige vårt hem och kunna leva här i fred och frihet. Det är så outsägligt sorgligt att se utvecklingen de senaste decennierna, säger Åkesson.

Trasigt Sverige

Han ger Socialdemokraterna skulden för vad han kallar det “trasiga Sverige”.

– Om tio månader ska Socialdemokraterna ut ur Rosenbad. Och vart och ett i den brokiga skara partier som utgör regeringsunderlaget ska linka iväg med svansen mellan benen.

– Klockan är slagen. Vi här inne, och alla Sverigevänner i vårt älskade land, är redo för valrörelsen. Det är dags för ett nytt politiskt styre, ett styre som sätter Sverige först. Och som ser problemen komma, innan det är för sent, säger Jimmie Åkesson.

ANNONS