Yrke inte kopplat till ökad risk att dö i covid

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2021-10-21

Om hänsyn tas till faktorer som inkomst, utbildning och födelseland finns inget tydligt samband mellan yrke och dödlighet i covid-19, trots att bland annat taxi- eller bussförare är överrepresenterade bland dem som dog i sjukdomen. Arkivbild.

Risken att dö i covid-19 i Sverige var inte högre enbart beroende på vilket yrke personen hade. Det var främst andra socioekonomiska faktorer som ökade risken, visar en ny studie från Stockholms universitet.

I studien har data från pandemins första år analyserats. Resultaten visar att yrke som enskild faktor inte inneburit en högre risk att dö i covid-19 i Sverige, enligt ett pressmeddelande.

Studien, som publicerats i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health, visar att personer som arbetade som taxi- eller bussförare, städare eller i serviceyrken var överrepresenterade bland dem som dog i covid-19 i Sverige fram till februari 2021.

Andra faktorer

Sunnee Billingsley vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet är försteförfattare till studien och säger att resultaten förvånade forskarna.

– Vi misstänkte att risken att dö av covid-19 skulle vara högre inom vissa yrkesgrupper på grund av att de hade en större exponering mot andra människor eller sjukdomen. Något förvånande såg vi att det främst var andra socioekonomiska faktorer än yrke som ökade risken att dö i covid-19. Det är faktorer som vi redan vet är relaterade till risken att dö, säger Sunnee Billingsley.

De andra faktorerna som visade sig vara mer avgörande för risken att dö i covid-19 var inkomst, utbildning och födelseland.

Inkomst viktigt

– Inkomst var definitivt en mer betydande faktor än utbildning. Den tredjedel som tjänade minst hade en 2,5 gånger högre risk att dö av covid-19 jämfört med dem i den tredjedel som tjänade mest. Det är en betydande skillnad, säger Sunnee Billingsley.

Hon säger att det är viktigt att påpeka att det inte betyder att det inte är högre dödlighet i covid-19 inom vissa yrkesgrupper. Risken är mer än fyra gånger högre för taxi- och busschaufförer till exempel.

– Vår tolkning är att detta är yrken där människor som redan löper en större risk att dö av covid-19 arbetar, säger Sunnee Billingsley.