Misstänkt mord på danskt vårdboende

TT-Ritzau

Publicerad 2022-05-20

En kvinna på Jylland misstänks för ett mord och tre mordförsök mot boende på ett vårdhem. Arkivbild.

Fyra personer på ett danskt vårdboende fick felaktig och farlig medicinering. En av dem har avlidit och enligt polisen var det bara tillfälligheter som gjorde att inte fler dog. En kvinna sitter häktad för ett mord och tre mordförsök.

Den misstänkta kvinnan har varit frihetsberövad sedan i mars, men först nu offentliggörs vad hon är misstänkt för. Beskedet skakar om i Randers kommun på Jylland, där vårdhemmet ligger.

– Vi är chockade. Det vet jag att medarbetarna också är, säger kommunens ansvarige för hälsofrågor, Thomas Krarup, till nyhetsbyrån Ritzau.

Utöver den boende som avlidit ska ytterligare tre personer på hemmet utsatts för medicinering som medfört livsfara.

De har blivit medvetslösa och varit inlagda på sjukhus. Åklagaren anser att de utsatts för mordförsök.

Den misstänkta kvinnan nekar till brott, men enligt uppgifter som offentliggjorts av tingsrätten i Randers är hon den enda som haft tillgång till de preparat som använts vid de tillfällen då de boende fått en felaktig medicinering.

Det har också visat sig att kvinnan har haft sådan medicin i sitt eget hem.

Tingsrätten har fattat beslut om häktning och därefter har kvinnan omhäktats flera gånger, men än så länge bedömer domstolen inte att det är klarlagt att uppsåtet har varit att döda.

I målet gäller så kallat namnförbud, vilket innebär att det är straffbart att föra vidare uppgifter om hennes namn eller yrke. Det är därmed straffbart för danska medier att lämna uppgifter om huruvida hon är anställd på vårdboendet.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att mycket utredningsarbete återstår innan det är helt klarlagt vad som hänt.