Hon är världens äldsta – njuter av vin och choklad

Publicerad 2022-04-27

Nunnan syster André i Frankrike är världens äldsta nu levande person.

118-åringen dricker ett glas vin om dagen och älskar choklad.

– Folk säger att arbete dödar, men mig höll arbetet vid liv. Jag fortsatte jobba tills jag var 108, sa hon i förrgår.

Franska nunnan syster André, 118.

Syster André, eller Lucile Randon som hon egentligen heter, föddes i södra Frankrike 1904 – tio år innan första världskriget utbröt. Med sina 118 år är hon numera äldst i världen, sedan 119-åringen Kane Tanaka i Japan nyligen dog.

Syster André är inte bara äldst – hon är också den äldsta personen som överlevt covid-19, som hon drabbades av i början av förra året. Själv ska hon först inte ha märkt att hon var sjuk, därefter tog det tre veckor att tillfriskna – lagom till hennes 117-årsdag den 11 februari.

Nunnan har vigt nästan hela sitt liv åt kyrkan. Innan hon blev nunna tog hon hand om barn under andra världskriget. Efter det arbetade hon 28 år med att ta hand om åldringar och föräldralösa barn på ett sjukhus.

I en ny intervju säger hon att hon har blandade känslor inför att nu vara äldst i världen.

– Jag känner att jag skulle ha det bättre i himmelen, men herren vill inte ha mig än.

Samtidigt uppger hon att hon siktar på att bli minst 122, för att ha levt längre än Jeanne Calment. Hon blev den hittills äldsta kvinnan i Frankrike när hon dog 1997.

Syster André bor på ett vårdhem i Toulon vid Medelhavskusten och inleder varje dag med frukost och morgonandakt.

På hennes 118-årsdag tidigare i år fick hon ett handskrivet brev av president Emmanuel Macron som är den 18:e franske presidenten som syster André upplevt under sin livstid.

I Frankrike lever 30 000 personer som är 100 år eller äldre, men endast 40 av dem är över 110 år. Världens näst äldsta nu levande människa är 115-åriga polskan Tekla Juniewicz.

Följ ämnen i artikeln