Färre dödsfall med omikronvarianten i Sydafrika

Publicerad 2021-12-11

Spridningen av omikron har eskalerat under veckan i Sydafrika.

Samtidigt kommer hoppingivande rapporter om lindrigare symtom och färre dödsfall.

– För tillfället pekar praktiskt taget allt mot att det är en mildare sjukdom, säger Willem Hanekom, chef för Africa Health Research Institute.

Omikronvarianten av coronaviruset har orsakat den kraftigaste vågen av smitta hittills i Sydafrika.

I torsdags rapporterades 22 400 nya fall och i fredags 19 000. För bara några veckor sedan låg den siffran runt 200, enligt AP.

Men det finns hopp.

Enligt en rapport från Sydafrikas institut för smittsamma sjukdomar har endast 30 procent som lagts in på sjukhus i veckan haft allvarliga symtom, vilket är hälften så många som under de första veckorna av tidigare smittovågor.

Dödligheten minskar

Den genomsnittliga sjukhusinläggningen ligger på 2,8 dagar – tidigare har den legat på åtta – och endast tre procent som lagts in har dött med bekräftad infektion i covid-19. Under tidigare smittoutbrott har andelen dödsfall på sjukhusen legat närmare 20 procent.

– För tillfället pekar praktiskt taget allt mot att det är en mildare sjukdom, säger Willem Hanekom, chef för Africa Health Research Institute, med hänvisning till det nationella institutets siffror och andra rapporter.

Forskare undersöker virus av omikron-mutationen vid ett center i Sydafrika.

Han varnar samtidigt för att dra förhastade slutsatser om variantens allvar.

– Det är ett tidigt skede och vi behöver få in den slutgiltiga datan. Ofta inträffar sjukhusinläggningar och dödsfall senare, och vi är bara två veckor in i den här vågen.

Många ovaccinerade

Sydafrika har likt många andra afrikanska länder svårt att få upp vaccinationstalen. Endast 43 procent av befolkningen är fullvaccinerade.

Av patienterna på sjukhus i den nuvarande vågen var 86 procent inte vaccinerade mot coronaviruset. Covid-patienterna på Sydafrikas sjukhus är nu också yngre än under andra perioder av pandemin: ungefär två tredjedelar är under 40.

Köbildning till vaccinering mot covid-19 i Johannesburg.

Waasila Jassat spårar sjukhusdata för Sydafrikas institut för smittsamma sjukdomar

– Eftersom det här är en så smittsam variant ser vi ökningar som vi aldrig sett förut, säger Waasila Jassat på Sydafrikas institut för smittsamma sjukdomar, till AP.

Och även om symtomen inte skulle vara lika allvarliga, så innebär den eskalerade spridningen en stor påfrestning för landets sjukhus.

– Det är faran alltid med vågorna, säger han.