Kraftig brand i returstation i Uppsala – tåg ställs in

Uppdaterad 2022-05-10 | Publicerad 2022-05-09

Det brinner kraftigt i en returpapperscentral i Uppsala och ett VMA har utfärdats.

Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Det är förseningar i tågtrafiken efter inställda avgångar.

– Status är att det brinner ordentligt, säger Josef Gustavsson ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Det brinner i en returpappercentral i Uppsala sedan 14-tiden på måndagseftermiddagen.

Räddningstjänsten larmades till industriområdet med tolv enheter och polisen har spärrat av ett större område. Även helikopter har bistått i arbetet på plats.

– Det är en väldigt kraftig brand, vi från polisen har inledningsvis spärrat av ett stort område och det ska utökas ännu mer, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Branden ska pågå både i returcentralen och i flera kontorsbyggnader som ligger i anslutning.

– Status är att det brinner ordentligt. Det är svart kraftig rök som kommer ut, säger Josef Gustavsson vid räddningstjänsten.

Branden pågår i en stor huvudbyggnad och flera anslutande kontor. Varken polis eller räddningstjänst har uppgifter om att någon person har skadats.

Tåg ställs in

Räddningstjänsten begärde att tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm skulle stoppas då byggnaderna som brinner ligger i strax intill tågspåren.

Inga tåg gick varken in eller ut från Uppsala. Vissa avgångar ställdes in medan andra gick en annan väg.

– Förhoppningsvis har vi igång någon typ av trafik strax efter klockan 17, säger Bengt Olsson, presschef för Trafikverket.

Vid 18-tiden meddelade Trafikverket att tågtrafiken rullade igen, men med förseningar. Enligt en preliminär prognos väntas trafiken gå som vanligt igen vid 20.00

Det är oklart hur många resenärer som drabbats av stoppet.

– Det är många pendlare i som drabbas. Man får hålla koll på klockan och räkna med att det är lite längre restid i dag, fortsätter Bengt Olsson.

Enligt räddningstjänsten kan släckningsarbetet behöva pågå hela natten. Polisen har upprättat en anmälan gällande mordbrand då det inte går att utesluta brott.

Följ ämnen i artikeln