Talibanernas krav för vapenvila: Kan inledas när vi får bilda islamisk stat

Kräver att regeringen släpper 7 000 fångar

Publicerad 2021-08-11

Talibanerna tar över allt fler provinshuvudstäder i Afghanistan, samtidigt som omvärlden vädjar om vapenvila.

Men det blir inget eldupphör, säger talibanernas talesperson till Ekot.

Sedan i fredags har talibanerna tagit kontroll över nio provinshuvudstäder i Afghanistan. Stora delar av landsbygden har de sedan tidigare hunnit erövra.

Samtidigt vädjar omvärlden om ett eldupphör. USA:s särskilda sändebud för fred i Afghanistan, Zalmai Khalilzad, har skickats till Qatar för möten med representanter för EU, regionen, Ryssland och Kina.

Men i nuläget kommer talibanerna inte att gå med på någon vapenvila, säger deras talesperson, Mohammad Naim, till Ekot.

EU:s särskilda sändebud för Afghanistan, Tomas Niklasson, är på plats och berättar för Ekot att situationen är låst. Han säger att fredsförhandlingar mellan talibanerna och Afghanistans regering har pågått sedan i september förra året.

– Förhandlingarna har gått in i ett dödläge. Det är oenighet mellan delegationerna om vad man ska förhandla om, det är oenighet om procedurer, det är oenighet om hur ofta man ska mötas, säger Tomas Niklasson till Ekot.

– Och talibanerna (...) har inte presenterat sina krav. De har inte lagt någonting på bordet. Det har den andra sidan, det har den islamska republiken gjort, fortsätter han.

”Ett eldupphör kan inledas först om vi kommit överens om att bilda en islamisk stat”, säger talibanernas talesperson Mohammad Naim.

Går inte med på vapenvila

Talibanernas talesperson bekräftar bilden i en intervju med Ekot. Han säger att talibanerna inte kommer att acceptera en vapenvila i nuläget.

Enligt Mohammad Naim måste alla förhandlingar föras med utgångspunkt i avtalet talibanerna slöt med USA i februari i fjol.

– Ett eldupphör kan inledas först om vi kommit överens om att bilda en islamisk stat. Detta ingår i avtalet med USA, och inga överenskommelser bör göras som strider mot det avtalet, säger Mohammad Naim till Ekot.

Talibanerna vill också att regeringen släpper cirka 7 000 fångar, medan Afghanistans regering kräver vapenvila före något annat.

Enligt Mohammed Naim har talibanerna i nuläget inga planer på att förhandla med den afghanska regeringsdelegationen.

Talibanernas talesperson, Mohammad Naim.

Följ ämnen i artikeln