Ottawa lamslaget av protesterna – stadskärnan ockuperad

Uppdaterad 2022-02-13 | Publicerad 2022-02-12

OTTAWA. För andra veckan i rad lamslås Kanadas huvudstad av omfattande protester mot landets pandemirestriktioner.
Aktionen, där lastbilar ockuperar hela stadskärnan, visar inga tecken på att avta.
– Tvärtom. Jag går inte någonstans, säger Maurice van Spronsen, 59, som parkerat i hjärtat av Ottawa.

Lastbilar i kilometerlånga rader blockerar hela innerstan. Dieselångor och pannkaksdoft sprids utanför kanadensiska parlamentet.

Maurice van Spronsen häller två klickar smet i den heta pannan. I 15 dagar har han bott i sin husbil för att protestera mot vad han anser är orimliga covid-19-restriktioner.

– Jag var lastbilschaufför fram tills för ett par veckor sedan, och fick sparken när jag vägrade vaccinera mig. Därför är jag här. Men också för mina barn och barnbarn, jag vill att de ska växa upp i ett fritt land, säger han.

Maurice van Spronsen, 59.

Demonstrationerna startade när landet införde nya regler i mitten av januari, som krävde att lastbilschaufförer måste vaccinera sig mot covid-19 för att kunna resa mellan Kanada och USA.

En ”frihetskonvoj” anordnades då av missnöjda lastbilsförare som körde från Vancouver i väst, till Ottawa i öst. På plats i huvudstaden stängde de ner downtown genom att blockera korsningarna och stoppa all trafik.

– När jag kommer att lämna? När alla restriktioner hävs. Jag vill också se en
misstroendeförklaring mot premiärminister Justin Trudeau, säger Maurice, och vänder på frukostpannkakorna.

Området utanför parlamentet har förvandlats till ett slags karnevalområde, med tält, musik, en hel gris som grillas över öppen eld, och ett hav av kanadensiska flaggor som fästs på hockeyklubbor.

Hundratals bor i lastbilarna under de iskalla nätterna – inklusive många barn – och de har i flera fall kört många mil för att vara på plats.

Demonstrationerna i Ottawa.

Liknar en gatufest

En 39-årig fembarnsmamma som kallar sig ”Spike” har kört fem timmar för att komma till Ottawa. Hon har en 50 centimeter hög tuppkam på huvudet, spraymålad som Kanadas flagga, och dansar till Bob Marleys klassiker ”Get up, stand up” utanför regeringshögkvarteret.

Hon blir förbannad när hon listar sakerna hon inte kunnat göra som ovaccinerad i Kanada på grund av restriktioner.

– Jag kan inte ta mina barn till deras idrott, gå på bio, restaurang – ingenting! Att vaccinera sig ska vara ett fritt val. Jag tycker inte att de ska inskränka vår frihet för den sakens skull. Vi kommer stanna tills de slutar med vansinnet.

Stämningen på plats liknar stundtals en gatufest. Samtidigt finns hela tiden en kokande ilska mot regeringen och restriktionerna.

”Situationen är utom kontroll”

Fler än bara lastbilsförare demonstrerar. Protesten har lockat till sig alla möjliga som är allmänt missnöjda med regeringen. Här finns både högerextrema grupper och konspirationsteoretiker. En del vill inte bara få stopp på restriktionerna. En del kräver också att premiärminister Trudeau ska avgå – och till och med ställas inför rätta för landsförräderi på grund av hans pandemidirektiv.

Ottawas polischef beskriver situationen som en belägring, och stadens borgmästaren har utlyst undantagstillstånd eftersom ”situationen är utom kontroll”. Polisen utreder flera fall av hatbrott, stöld och förstörelse och har delat ut över 1500 böteslappar och omhändertar bensindunkar.

Stephanie Lefebvre, 30.

Även grannar klagar på det konstanta festandet. Inledningsvis tutade lastbilschaufförerna under större delen av dygnet, men en domare förbjöd i förra veckan allt tutande under tio dagar i centrum för att få stopp på oljuden.

Stephanie Lefebvre, i 30-årsåldern, bor intill latsbilsprotesten och är frustrerad över situationen.

– I början var det riktigt högljutt. De kunde tuta hela nätterna och jag kunde knappt sova. Visst, de har rätt att demonstrera, men nu är det dags att ge sig, och åka hem, säger hon.

Växande oro

Demonstranterna tillhör en minoritet understryker hon. Kanada tillhör ett av de länder med högst andel vaccinerade – 80 procent. Och bland lastbilschaufförer är siffran ännu högre, nära 90 procent.
Själv är hon nöjd med hur regeringen hanterar situationen.

– Jag anser att vi behöver restriktionerna, för vi är fortfarande i en pandemi. Viruset kan fortfarande mutera, då är vi tillbaka på ruta ett.

Protesterna har spridit sig till fler platser. De senaste dagarna har demonstranter även blockerat Ambassador Bridge, den viktigaste gränskorridoren mellan USA och Kanada som vanligtvis står
för en fjärdedel av all handel mellan länderna. Blockeringen har påverkat bilfabriker i området och oron växer för ekonomiska efterskalv.

Demonstrationerna har pågått i flera veckor.

Före detta lastbilsföraren Mauricev an Spronsen, som steker pannkakor, säger att han märkt av en stor splittring i samhället gällande restriktionerna. Även inom hans kyrkoförsamling och familj.

– Jag tror att många är förvirrade just nu om vad som gäller. Detta handlar varken om höger- eller vänsterpolitik, vi måste hitta en medelväg där folk kommer överens, och det är svårt, säger han.

Kan du förstå att folk är kritiska till att ni stör ordningen och viktiga vägar, att folk blir oroliga?
– Jo, jag känner för dem. Vi har säkert besvärat många, men vi har också fått stor uppmärksamhet. Särskilt de senaste dagarna när det stör handeln vid gränsen och bilfabrikerna.

44-årige John Casey är också en av de lastbilsförare som fått sparken eftersom han vägrat följa restriktioner och vaccinkrav.

– Det är tyranni. Jag vet inte hur jag ska säga detta utan att svära, men vi är trötta på allt detta. Det har gått två år där man försökt minska smittspridningen. Vi har fått nog, säger han om restriktionerna.
– Vi vill inte ha vaccinpass, vi vill vara fria.

John Casey, 44.

”Kan inte korsa gränsen”

På axeln bär han USA:s flagga, trots att han själv är kanadensare och aldrig har satt foten på amerikansk mark. Men han ser hur grannlandet i söder har lett vägen i kampen mot pandemirestriktioner.

– Vi brottas med samma problem. Samma sak i Australien, Nya Zeeland, ja, över hela världen. Vi är bröder och systrar nu.

Även USA:s departement för inrikessäkerhet har varnat för att en likadan frihetskonvoj håller på att bildas i Amerika. Det finns uppgifter på sociala medier om att den potentiellt kan starta i Los Angeles på söndag, och färdas över USA, för att till sist blockera Washington DC på samma sätt som i Kanada. Det finns också uppgifter om att förare från Ottawa-protesten väntas ansluta där.

Spike, med rödvita tuppkammen, tycker det är fantastiska nyheter.
– Låter som det bästa någonsin, säger hon.

Kommer du att försöka delta även i USA?
– Möjligen. Men som det ser nu blir det svårt: jag kan ju inte korsa gränsen utan att vara vaccinerad.