Brandman räddade livlös hund ur brand

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Hunden fick tillbaka livet tack vare brandmannen Andrew Kleins räddning.
Foto: Billy Fernando/Santa Monica Fire Department
Hunden fick tillbaka livet tack vare brandmannen Andrew Kleins räddning.

Brandmannen Andrew Klein räddade en hund ur en lägenhetsbrand. Efter en dramatisk räddningsinsats fick hunden livet tillbaka med hjälp av mun mot nos-metoden.

– Att misslyckas var inte ett alternativ, säger Andrew till AP.

Hundägaren Crystal Lamirande möttes i tisdags av en mardröm när hon kom hem till sin bostad i Santa Monica i Kalifornien.

Hennes lägenhet stod i brand och inne bland lågorna fanns hennes lilla tioåriga hund, Nalu.

Crystal försökte i panik rädda sin fyrfota vän, men den tjocka röken som välde ut ur lägenheten, hindrade henne.

När brandmän inom kort anlände till platsen, berättade Crystal genast om Nalus ödesdigra situation.

Hittades i sovrum – helt livlös

Brandmannen Andrew Klein satte genast igång en räddningsinsats. Han kröp nära golvet och en kollega till honom sprayade vatten på lågorna för att hålla dem borta.

Till slut hittade Andrew lille Nalu. Hunden var då helt medvetslös och låg på golvet i ett sovrum, bara några meter från branden.

– Han var helt livlös. Jag plockade upp honom och sprang ut ur lägenheten. Det fanns ingen tid att förlora, särskilt inte med en så liten hund. Att misslyckas var inte ett alternativ, berättade Andrew Klein för AP.

Mun mot nos-metoden

Efter den dramatiska räddningsinsatsen placerades lille Nalu på en gräsmatta utanför den brinnande byggnaden varpå Andrew Klein tillsammans med en kollega satte igång att behandla hunden med syrgas samt mun mot nos-metoden. Efter cirka 20 minuter av ihärdiga ansträngningar lyckades de två brandmännen äntligen få Nalu att andas på egen hand.

Crystal Lamirande berättade för AP att Nalu, på bara två dagar i stort sett återhämtat sig helt.

– Han har hostat lite, men är glad och mår bra i övrigt.

En förbipasserande filmade en del av räddningsinsatsen och lade upp på Facebook. I kommentarsflödet hyllas Andrew Klein och hans kollega som hjältar.

– Nalu var i stort sett död. Att se honom gå runt och pussa folk och vifta på sin svans igen kändes väldigt bra, sa Andrew Klein.

Publicerad: