Jeff Bezos har landat – efter kort rymdfärd

Uppdaterad 2021-07-21 | Publicerad 2021-07-20

I dag klockan 15.00 lyfte miljardären Jeff Bezos mot rymden.

Iförd cowboyhatt firade han med champagne efter att ha landat igen några minuter senare.

– Den bästa dagen någonsin, sa han efter landningen.

För tio dagar sedan var det Richard Branson, i dag var det Amazongrundaren Jeff Bezos tur att äntra rymden. Klockan 15.00 idag svensk tid inledde världens rikaste person sin elva minuter korta rymdresa.

Det kommer att hända

Det kommer inte vara någon längre rymdresa för Jeff Bezos och de övriga deltagarna.

Tanken är att ta sig ut i rymden, och sedan återvända ned relativt direkt. En resa som enligt plan kommer ta elva minuter från start till landning.

Allt gick också enligt planerna.

Rymdraketen som heter ”New Shepard” sköts upp från Texas och flög rakt mot jordens omloppsbana i en hastighet på ungefär tre gånger ljudets hastighet.

När de senare nådde Kármánlinjen, som anses vara gränsen mellan jordens atmosfär och yttre rymden 100 kilometer över vattenytan, separerades kapseln med passagerarna från raketen.

Där fick Bezos och passagerarna några minuter av tyngdlöshet innan de föll tillbaka ner mot jorden.

I livesändningen såg man raketen och kapselns exteriör.

Kapseln landade säkert och passagerarna firade med champagne.

De ombord:

Kapseln som skickas upp rymmer normalt sex personer. Men det är endast fyra passagerare som ska delta i rymdfärden. Deltagarna är först och främst Jeff Bezos, samt hans bror Mark Bezos.

Den tänkta planen för flygningen

82-åriga NASA-kvinnan fick aldrig chansen

För sextio år sedan var Wally Funk NASA:s bästa kvinnliga astronaut. Hon tränades 1961 i det kvinnliga rymdprogrammet Mercury 13. Men trots att hon då var redo att resa till rymden nekades hon att resa efter att programmet lades ned.

I dag är Wally Funk 82 år gammal och efter mer än ett halvt sekel av väntan är det nu äntligen hennes tur.

Wally Funk kommer ackompanjera de övriga passagerarna som ”hedersgäst” skrev Jeff Bezos på sin Instagram förra veckan.

Kvinnorna från Mercury 13 programmet vid en återträff inför en raketuppskjutning 1995. Trots att de var tränade astronauter fick de aldrig resa till rymden.

Pappan betalde sonens rymdbiljett

Den fjärde personen som deltar i rymdfärden är den 18-årige Oliver Daemen som precis tagit studenten. Han kommer vara den yngsta personen någonsin i rymden.

Oliver Daemen fick biljetten av sin pappa Joes Daemen, som är grundare och VD för det nederländska investmentbolaget Somerset Capital Partners.

Platsen på rymdresan auktionerades ut och ropades först in av en anonym person för 28 miljoner dollar. Denna anonyma person drog sig senare ur på grund av ett ”problem i schemat”. När platsen då blev ledig flyttades Daemen, som också deltog i auktionen, upp. Exakt hur mycket den nederländska finansmannen betalat för biljetten vill de inte uppge, skriver CNN.

Oliver Daemen är den yngsta personen någonsin i rymden

Andra miljardären på kort tid

Bezos är nu den andre miljardären denna sommar som gör en rymdresa. Så nyss som för tio dagar sedan gjorde entreprenören Richard Branson en liknande resa.

Båda Branson och Bezos har använt delar av sina förmögenheter för att lansera företag som specialiserar sig på rymdturism. I framtiden har båda dessa miljardärer ambitionen att resor som dessa ska ske regelbundet för turister.

Skillnaden mellan Bezos ”Blue Origin” och Bransons ”Virgin Galactic” är att Bezos rymdresor skjuts upp vertikalt med en raket från från marken i en väldigt hög hastighet. Det ger en kort rymdupplevelse i hög hastighet till skillnad från Bransons rymdresa där rymdraketen lossas i luften från ett traditionellt flygplan.

Branson vann miljardärernas ”space race” och var nio dagar före Bezos med att passera atmosfären. Men för honom var det inte en tävling om att komma först. I en intervju med Reuters lyckönskar han Bezos inför resan:

– Jag önskar honom allt gott. Ser fram emot att prata med honom om hans resa när han kommer tillbaka, säger Richard Branson.

Rymdraketen ”New Shepard” lyfter i ett test i Texas, 14 april i år.

Stor klimatpåverkan

Den nya privata rymdindustrin och den ökande rymdturismen kan innebära stora kostnader för klimatet, det säger Eloise Marais, professor i fysisk geografi vid University College London i en intervju med The Guardian.

Koldioxidutsläppen från rymdflygningar är mycket större än från vanliga flygplan. En elva minuter lång rymdresa som den Bezos ska göra i dag kan släppa ut upp till 300 ton koldioxid, visar Marais forskning.

När koldioxidutsläpp sker så högt upp i den yttre atmosfären stannar de även kvar längre och påverkar växthuseffekten mer än utsläpp som görs nära marken.

De totala koldioxidutsläppen från rymdresor är på det stora hela fortfarande relativt små i jämförelse med den traditionella flygindustrin, då de sker så pass sällan. Däremot ökar antalet resor till rymden med 5.6 procent varje år.

– Rymdindustrin behöver därför inte växa särskilt mycket för att tävla med andra utsläppskällor, säger klimatforskaren Eloise Marais till the Guardian.