Efter rekordvarma 2016: ”Vi måste sluta göra fel – nu”

Publicerad 2017-01-10

2016 blev, tvärtemot alla mål, rekordvarmt.

Medeltemperaturen hamnade nästan 1,5 grader högre än före industrialiseringens början – och farligt nära smärtgränsen på de 2 grader världsledarna enats om.

– Det räcker inte längre med att många av oss försöker göra rätt. Det som krävs nu är att alla människor slutar göra fel, säger förre SVT-meteorologen Pär Holmgren.

Med den globala uppvärmningen ökar risken för natur- och svältkatastrofer.

2015 kom världens ledare överens om i Paris att höjningen av den globala medeltemperaturen ska hållas under 2 grader.

– Åtminstone här i västvärlden har vi antagligen ganska goda möjligheter att anpassa oss till en ökning två grader. Men där någonstans går vår smärtgräns, säger Pär Holmgren, tidigare välkänd tv-meteorolog men som numera arbetar som naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

För större delen av Afrika, och andra fattiga och varma delar av världen, ligger smärtgränsen långt under två grader.

– Grovt förenklat kan man säga att där det redan är torrt kommer det bli torrare och där det redan är blött blir det ännu blötare, säger Pär Holmgren.

Tydlig varning

Nyligen kom EU-finansierade Copernicus Climate Change Service (C3S) med en rapport som visar att fjolåret var ännu varmare än rekordåret 2015, med en medeltemperatur på nästan 1,3 grader över det förindustriella.

– Det är en tydlig varning hur snabbt den globala uppvärmningen går och därmed hur små marginalerna är för att lyckas med tvågradersmålet, säger Pär Holmgren.

Förutom det mänskliga utsläppet av växthusgaser har en stark El Niño bidragit till det varma 2016.

Den största avvikelsen, med högre temperatur än normalt, återfinns i Arktis. Där har medeltemperaturen på sina håll varit mer än 5 grader högre än referensåren 1981–2010, enligt SVT.

Dörren till tvågradesmålet står fortfarande lite på glänt, men den börjar stängas. Och ju mer den stängs desto mer drastiska åtgärder kommer det att krävas, enligt Holmgren.

– Under detta och nästa årtionde skulle det krävas ett paradigmskifte. En jättesnabb omställning bort från all fossil energi, till en annan livsstil, en annan syn på mat- och semestervanor.

Hoppas Trump ser fördelar med det förnybara

Om några dagar blir Donald Trump USA:s president. Han har kallat den globala uppvärmningen en kinesisk bluff, hotat att riva upp Parisavtalet och sagt att han vill öppna gamla kolgruvor.

– I Kina går utveckligen samtidigt snabbt framåt för att ta sig bort från det fossila, det går mycket fortare än man trodde för några år sedan, säger Holmgren.

Han hoppas att det redan under Trumps första fyraårsperiod visar sig vara högre lönsamhet och bättre ur ett affärsperspektiv att satsa på det förnybara.

– Om han är den affärsman som han påstår vill han satsa på det som det går att tjäna mest pengar på. Förhoppningsvis kommer han att inse det, säger Pär Holmgren.