”Mamma, var tyst så du inte blir skjuten”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

32-årige Philando Castile sköts till döds i Minnesota sommaren 2016 – något som orsakade stora protester om polisvåld mot svarta i USA.

Nu har en video släppts som visar hur Castiles flickvän och hennes dotter fick sitta och vänta i bilen i över en timme efter skottdramat.

”Snälla mamma, sluta skrika, jag vill inte att du ska bli skjuten”.

32-årige Philando Castile sköts ihjäl i juni 2016 när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträckte sig efter sitt körkort.

Sekunderna tidigare hade Castile berättat att han bar ett vapen.

Polisen Jeronimo Yanez svarar med att skjuta honom fem gånger.

Stoppades för trasigt bromsljus

Händelseförloppet efteråt live-streamades på Facebook av Castiles flickvän Diamond Reynolds, som satt i bilen tillsammans med sin fyraåriga dotter, och har skapat stora protester om polisvåld mot svarta i USA.

På tisdagskvällen släppte även polisen i Ramsey County en video från Yanezs patrullbil, som inledningsvis tycks visa ett rutinmässigt trafikstopp.

Yanezs, som tillsammans med en kollega stoppat Castiles bil, påpekar att ett av bromsljusen är sönder och ber honom att visa sitt körkort. Castiles överräcker ett papper och säger sedan att han har en pistol på sig.

Dottern försöker lugna sin mamma

Yanezs ber honom upprepade gånger att han inte ta fram den samtidigt som han sträcker sig efter sitt tjänstevapen och avfyrar flera skott i bilen.

Därefter hörs Castiles flickvän förklara att hennes pojkvän bara sträckt sig efter sitt ID, vilket Yanez menar att han bad honom att inte göra.

Samtidigt syns hur Yanez kollega eskorterar dottern från bilen.

På en annan video syns hur Diamond Reynolds sitter i en polisbil tillsammans med sin dotter. Reynolds, som fått handklovar på sig, drabbas av panik och dottern försöker förgäves lugna sin mamma genom att säga att allting är okej, att hon är där medan hon krama sin mamma.

Dottern: Vill inte att du ska bli skjuten

På videon hörs även dotterns desperata vädjan:

”Snälla mamma, sluta skrika, jag vill inte att du ska bli skjuten”.

Vidare hörs hur dottern säger att hon saknar sin ”dada” och att hon önskar att staden var säkrare.

”Vi som bara skulle äta glass, och middag, och ha jätteroligt ihop. Nu när han är borta kanske han är borta för alltid, säger dottern mellan tårarna.

Efter en timme i polisbilen förs mamma och dottern till polisstationen där Diamond Reynolds får beskedet att hennes pojkvän har avlidit.

Polisen friades helt

Polisen Jeronimo Yanez stod åtalad för dråp men friades helt på fredagen.

Till sitt försvar säger Yanez att han fruktade för sitt liv då han menade att Castile inte följde order. Åklagarna ifrågasatte dock om Yanez någonsin såg Castiles vapen, som han hade licens för, och argumenterade för att Yanez hade överreagerat och att Castile inte hade utgjort något hot.

Yanez advokat säger att han är nöjd med domen, medan Castiles familj uttryckte stor ilska och hans mamma stod och svor, medan systern grät.

Tillsammans med dödskjutningen av 37-årige Alton Sterling är Castiles öde det fall som orsakat störst debatt i USA under 2016 om polisvåld mot svarta.

Frikännandet av Yanez orsakade stora protester i Minneapolis.

Publicerad: