Togs som gisslan på anstalten: ”Har fått sova lite i natt”

Uppdaterad 2021-07-23 | Publicerad 2021-07-22

En av de två anställda på Hällbyanstalten som under onsdagen togs som gissla, är nu återförenad med sin familj.

– Jag är hemma med min mamma, min syster och min fru, säger han.

Strax efter klockan 12.00 överfölls fångvårdaren av mördarduon Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24.

Med rakblad fästa på tandborstar så tas fångvårdaren och en kollega som gisslan i ett drama som ska komma att pågå i nio timmar. När Aftonbladet når honom berättar han att han befinner sig med familjen – men att gisslandramat lämnat känslomässiga sår.

– Det är klart att man inte mår bra när något sånt här händer, men nu sitter jag ändå här hemma med min mamma, min syster och min fru, säger han.

”Svårt att sova”

Efter de långa förhandlingarna mellan mördarduon och polisens förhandlare så släpptes fångvårdaren och fick tillslut komma hem. Efter att han varit på helspänn under så många timmar så har det varit svårt att finna ro under natten.

– Jag har fått sova lite i natt. Man somnar en halvtimme, sen vaknar man och somnar igen, så har det hållit på, säger han.
 
Jörgen From Nordin är tillförordnad säkerhetsdirektör på Kriminalvården. Enligt honom har hans kvinnliga kollega inte heller utsatts för våld eller fått några fysiska men.

– De har ändå känt ett visst lugn, men det är klart de måste omhändertas, Jörgen From Nordin.

Gärningsmännen greps på platsen och fördes sedan till polishuset i Eskilstuna. Båda är misstänkta för två fall av människorov.