Fullt utvecklad brand i flerfamiljshus – boende evakueras

Räddningstjänsten går ut med ett VMA – uppmanas gå inomhus

Publicerad 2021-04-27

Tre personer har förts till sjukhus efter en brand i ett flerfamiljshus i Jakobsberg utanför Stockholm.

Under dagen pågick ett stort räddningspådrag med 50 brandmän på plats för att bekämpa elden.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet.

Larmet om branden i Jakobsberg gick strax före klockan 10 och polis, räddningstjänst och flera ambulanser åkte till platsen. En stor räddningsinsats inleddes och som mest arbetade 50 brandmän med att bekämpa branden på flerfamiljshusets vind.

Inledningsvis jobbade brandmännen med att låta vinden brinna ut och att försöka stoppa spridningen.

– Vi har också rökspridning i hela byggnaden, men branden är inte under kontroll, säger Mats Kero, pressbefäl på Storstockholms brandförsvar.

– Som det är nu så brinner det för fullt men något dämpat. Vi har bevakning under bjälklaget, botten på vinden. Taktiken är att låta det brinna av och sedan försöka hindra spridning.

”Byggnadsställningar med plast”

Vid 11-tiden togs beslut om att evakuera de boende i fastigheten. Det är oklart hur många som har evakuerats, men det ska handla om fem trapphus som är berörda. Järfälla kommun har under dagen öppnat upp en lokal som de evakuerade kan gå till.

Det tog flera timmar för räddningstjänsten att få kontroll på branden.

Vid 13.50-tiden brann det fortfarande för fullt och branden hade också spridit sig till en av lägenheterna i huset.

Tre personer fick föras till sjukhus med lindrigare skador. Det finns också en spridningsrisk till en intilliggande huskropp.

Flerfamiljshus evakuerat efter brand.

Allmänheten varnas

Rökutvecklingen i området var under eftermiddagen kraftig och räddningstjänsten gick ut med ett VMA där man uppmanade alla i området att gå inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventilation.

Strax före klockan 15 började räddningsstyrkorna att få kontroll på branden och enligt räddningstjänsten går det att vistas utomhus igen. Hälften av styrkorna är kvar på platsen.

– Det har lugnat ner sig rejält, men det är fortfarande rök ute, så man kommer att märka det, säger han.

I samband med branden har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet. Man misstänker att branden har startat i samband med att man utfört ett arbete i eller på fastigheten.

Följ ämnen i artikeln