M-kritiken: Sverige valde bort flera vaccintillverkare

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-16

Regeringen valde bort flera vaccintillverkare och satsade allt på den gemensamma EU-upphandlingen.

Det hävdar Moderaterna efter ett möte där regeringen informerade om läget.

– Ett strategiskt misstag. Jag är på riktigt orolig för att regeringen inte har någon plan hur man ska klara målsättningen, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Socialminister Lena Hallengren (S) och vaccinsamordnaren Richard Bergström informerade i dag riksdagens socialutskott om regeringens arbete med vaccinleveranserna.

Moderaternas ledamot i utskottet, den socialpolitiske talespersonen Camilla Waltersson Grönvall, var mycket besviken efter mötet.

– Jag måste säga att jag är både förvånad och djupt besviken över att ansvarig minister kommer till utskottet och inte ger ett enda konkret svar, säger hon.

Waltersson Grönvall ställde bland annat frågor till ministern om vad regeringen gör för bedömning av de återkommande problemen med leveranserna, samt om tidsplanen för vaccinering kommer att påverkas.

Lena Hallengren (S) informerade i dag riksdagen socialutskott om regeringens arbete med vaccinleveranserna.

Under mötet sa Hallengren att regeringen har haft kontakt med flera enskilda tillverkare av vaccin – men valt att inte gå vidare med dessa, enligt Waltersson Grönvall.

– Man valde i stället att satsa allt på den EU-gemensamma upphandlingen. Det visade sig vara ett strategiskt misstag.

Fick ni mer detaljerad information om detta?

– Jag uppfattade det som att det var under och efter sommaren. Richard Bergström underströk att han hade en vidare uppgift nu, än att bara hålla sig till en EU-gemensam upphandling, men det är lite sent nu.

Camilla Waltersson Grönvall (M).

Waltersson Grönvall anser att andra länder har varit mycket bättre på att säkra vaccin till sina invånare. Hon tar Danmark som ett exempel.

– Jag ser inte att Sveriges regering gör det. Möjligen har man haft en möjlighet tidigare men man gjorde ett strategiskt misstag och valde bort det.

Ordförande i socialutskottet, Acko Ankarberg Johansson (KD), var inte heller nöjd med regeringens enligt henne bristfälliga besked kring åtgärder för att säkra vaccin till Sverige.

– Men ett besked gavs ändå i dag och det är att vaccinsamordnare Richard Bergström har mandat och möjlighet att söka vaccin vid sidan av EU, säger Ankarberg Johansson.

Är det en väg ni vill gå?

– Vi vill att man använder alla till buds stående medel. För att få vaccin, säkra vaccin till Sverige. EU-samarbetet är utmärkt, men när inte det räcker till måste vi också lägga till andra åtgärder, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren bemöter kritiken i ett mejl till Aftonbladet.

”Under sommaren hade Sverige, liksom många andra länder, enskilda diskussioner med företag om tillgång till vaccin. Det blev dock tydligt att det mest effektiva sättet för Sverige få tillgång till vaccin var genom att delta i det EU-gemensamma upphandlingarna om vaccin.

De vacciner som det i somras fördes diskussioner om har Sverige nu handlat upp via EU-upphandlingarna.

Genom avtalen har vi har hittills säkrat vaccin till mer än hela befolkningen och vi har avtal om fortsatta inköp för hela 2021 och 2022”, skriver hon.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen