Snöstorm i Texas – svenska Ida kokar vatten av snö: ”Campingkänsla”

Uppdaterad 2021-02-19 | Publicerad 2021-02-18

Texas är värst drabbat av de vinterstormar som lamslår USA och gjort miljoner strömlösa.

Svenska Ida Armstrong är utan vatten och smälter snö på gasspisen.

– Det är campingkänsla. Många har lämnat sina hem för att det inte har något skydd, säger hon.

Delstaten Texas i USA drabbas ofta av tornados. Men sällan av snökaos.

Men nu har kraftiga vinterstormar drabbat delstaten och flera andra delar av landet. I söndags föll omkring tre decimeter snö i Austin och i villan hemma hos svenska Ida Armstrong, 36, försvann strömmen.

– Två dygn senare kom den tillbaka, men vi har fortfarande inget rinnande vatten. Många av mina vänner har fortfarande ingen ström och har lämnat sina hem och flyttat till svärfamiljer, säger hon.

Ida Armstrong flyttade från Hindås till USA 2007 och bor i Round Rock utanför Austin i Texas med sin familj. När vattnet i kranen sinade och vattentornet blev strömlöst fick de bli kreativa.

– Vi hämtade snö ute och smälte på spisen. Vi har gasspis tack och lov så vi kan ändå koka vatten, men det är inte alla som har det. Vårt hus är också nyare och isolerat, men alla jag känner som bor i äldre hus fryser.

Svenska Ida Armstrong är utan vatten och kokar snö på gasspisen.

”Det är en campingkänsla”

Vägar är oplogade och livsmedelaffärerna stängda sedan flera dagar tillbaka.

– Allt är stängt. Nu pratas det om att Wallmart kanske ska öppna och folk får ju panik och ger sig ut för att köa. Samtidigt är det stopp bland lastbilarna så det har ju inte kommit några leveranser. Som tur var hade vi handlat innan stormen så vi har proviant hemma, säger Ida Armstrong.

Även skolorna är stängda på grund av strömavbrott, och vattenledningar har spruckit och lett till översvämningar, berättar Ida.

– Hela familjen är hemma och vi har campat, haft levande ljus, lekt mycket med barnen och försöker göra det bästa av situationen. Det är en campingkänsla. Vi bor i ett bra område och alla grannar försöker hjälpa varandra, säger hon.

”Det snöar aldrig här”

Ida Armstrong tycker att myndigheterna kunnat varna invånarna inför snöstormen och är kritisk till att invånarna nu tvingas klara sig själv.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Samtidigt snöar det aldrig här, så jag kan väl inte klandra Texas för att vara dåligt förberedd. Men jag tycker att man borde ha gått ut med varningar så att folk hade kunnat åka till mataffären och handlat, säger hon.

Ännu har de inte fått något besked när vardagen blir sig lik igen. När elnätet är säkrat och vattnet åter i kranen är ännu ovisst.

– Vi har fortfarande inte fått någon information. Jag tycker det är pinsamt faktiskt. De borde skicka sms med information som de brukar göra när vi drabbas av tornados eller andra katastrofer. Vi klarar oss med mat ett par dagar till, men vi får se vad som händer, säger hon.

Följ ämnen i artikeln