18 års fängelse för slumpartat knivmord

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-06-22

En man i 20-årsåldern döms av Göteborgs tingsrätt till 18 års fängelse för mord. Hans flickvän, också hon i 20-årsåldern, har tidigare friats helt. Arkivbild.

En man i 20-årsåldern döms av Göteborgs tingsrätt till 18 års fängelse för mord. Hans flickvän har tidigare friats helt.

Det unga paret träffade av en slump på en 42-årig man i ett bostadsområde i Backa på Hisingen i Göteborg en kväll i oktober. Mannen hade gått ut för att slänga soporna. Mötet ledde till att 42-åringen dödades med flera knivhugg.

Tingsrätten har tidigare kommit fram till att den mordåtalade mannen utdelat de dödande knivhuggen. Han har också medgett att paret var ute efter att råna någon, för att få pengar till sitt missbruk.

Rätten gjorde en paus i väntan på resultatet av en rättspsykiatrisk undersökning av mannen. Utlåtandet från Rättsmedicinalverket konstaterade att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Därför döms han till fängelse.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse, men rätten anser att mannens psykiska ohälsa, om än inte så allvarlig att den uppfyller kraven för rättspsykiatrisk vård, ska ses som en förmildrande omständighet och dömer honom till ett tidsbestämt straff.

Mannen döms samtidigt för rån, hot och övergrepp i rättssak. Han ska dessutom betala över 200 000 kronor i skadestånd till brottsoffren.

Följ ämnen i artikeln