Att tänka på när ovädret kommer – och elen går

Filip Jacobson/TT

Publicerad 2021-01-11

Energimyndigheten rekommenderar bland annat att det finns en batteridriven radio i hemmet. Bra att ha för information om telefonnätet ligger nere. Arkivbild.

Med det kraftiga snöfallet som väntas i delar av landet är risken stor att strömmen går. Här är några tips för den strömlöse.

– Det viktigaste är att se till att man har mat och vatten hemma och åtminstone en alternativ fungerande värmekälla, säger Lars Hedström, institutionschef på Försvarshögskolan som gjort flera internationella sök- och räddningsinsatser i katastrofområden.

Förödelsen på platser där Lars Hedström arbetat, bland annat i Turkiet och Pakistan, är kanske inte direkt överförbara med den väderlek som väntar invånarna i nordöstra Medelplad och östra Ångermanland under måndagsnatten, men han tycker ändå att det finns vissa lärdomar man kan dra. Till exempel att ha mat och vatten hemma som räcker åtminstone ett par dagar ifall hemmet snöar in, telefonnätet ligger nere eller vägarna blir ofarbara.

En gammal hederlig batteridriven radio är inte heller att underskatta om man ska lyssna till råden från Energimyndigheten. Eller Ekonyheterna och den senaste land- och sjöväderrapporten.

– Det allra säkraste är att hålla sig hemma, det vill säga att inte ge sig ut i onödan. Och att därifrån försöka följa väderprognoser och rekommendationer från myndigheterna, säger Hedström.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln