Stekhett inför duellerna i Georgia

Uppdaterad 2021-01-05 | Publicerad 2021-01-04

ATLANTA. Alla ögon riktas nu mot Georgia – och insatserna är skyhöga.

Joe Biden och Donald Trump håller duellerande kampanjmöten i sydstaten, bara timmar före den avgörande senatsstriden.

Dessutom har temperaturen skruvats upp efter det läckta telefonsamtalet där Trump pressar delstatens valchef om att ”hitta röster”.

I natt drabbar president Donald Trump och Joe Biden samman i Georgia för att elda på valentusiasmen inför tisdagens stora ödesval.
Två platser står på spel i USA:s senat, där demokraterna Jon Ossoff och Raphael Warnock, ställs mot de sittande republikanska senatorerna David Perdue och Kelly Loeffler.

Det såg redan från början ut att vara upplagt för en laddad slutspurt i Georgia – och valdramat har nu förts till sin spets, med ytterligare en dimension:

Sedan Trump i ett läckt telefonsamtal hörts pressa valchefen Brad Raffensperger för att ”hitta” de röster som kan vända Georgia till hans fördel i presidentvalet, enligt söndagens avslöjande av Washington Post.

– Det var ett djärvt, djärvt maktmissbruk av USA:s president, sa tillträdande vicepresidenten Kamala Harris om bandinspelningen på ett kampanjmöte i Georgia under söndagen.
– Detta är en direkt attack mot vår demokrati, och om David Perdue och Kelly Loeffler har någon ryggrad, någon integritet, så skulle de försvara Georgia-väljarna från den typen av angrepp, menade demokraternas kandidat Jon Ossoff,

Joe Biden.

Men i en intervju med Fox News valde senatorn David Perdue snarare att försvara Trump, och sa att det största felet som gjorts var att ha spelat in presidenten utan hans vetskap.

Vägrar erkänna valfusk

Georgias valchef, Raffensberger, som också är republikan, har upprepade gånger vägrat att skriva under på Trumps påståenden om valfusk, och vidhåller att Georgia med 12 000 rösters marginal gjorde en historisk vändning, från att ha varit republikanskt fäste – till Bidens fördel i presidentvalet. Något systematiskt valfusk finns det inga bevis för.

Sedan dess verkar Georgia ha blivit Trumps stora irritationsmoment, och nu står sydstaten alltså inför ytterligare ett val som avgör USA:s framtid.

Om republikanerna kniper en av senatsplatserna, får de majoritet i kammaren. Om demokraterna vinner båda, står det 50-50 i fördelningen, men då får vicepresident Kamala Harris utslagsrösten.
Det skulle innebära att Biden har större chans att driva igenom mer av sin politik de kommande två åren.

I staden Dalton i norra Georgia, kommer Donald Trump under måndagen att landa på den lokala flygplatsen med Air Force One, för att hålla ett stort valmöte – troligtvis hans sista som president. Där kommer han att försöka ge en sista skjuts till Loeffler och Perdue klockan 03.00 svensk tid.

Republikaner oroliga

Under Trumps valmöte i Valdosta i Georgia för en månad sedan, valde han främst att tala om påståenden om valfusk i presidentvalet, trots att han även då var på plats för att lyfta Georgia-senatorerna.
Många republikaner har sedan dess varit oroliga över Trumps mixade budskap till väljare – om att å ena sidan inte lita på valsystemet, men å andra sidan rösta i ett nytt senatsval.

Joe Biden har huvudrollen i ett drive-in-rally i storstaden Atlanta klockan 22 svensk tid, där han kommer att ge väljare sin sista pitch för demokraterna Ossoff och Warnock, och betona vikten av att demokraterna tar över senaten.
Att även vicepresidenten Mike Pence och tillträdande Kamala Harris har besökt Georgia de senaste dagarna understryker allvaret i tisdagens val.

Än så länge är det jämnt i opinionsundersökningarna mellan kandidaterna. Båda partier har satsat miljontals dollar på negativa attackannonser som sänts över hela delstaten de senaste veckorna, och förtidsröstningen i Georgia är rekordhög för att vara ett senatsval.

I natt återstår att se om rivalerna Trump och Biden driver på valdeltagandet ytterligare.

Donald Trump.