Kravet på britterna: Negativt coronatest för att komma till Sverige

”Ska kontrolleras av gränspolisen”

Uppdaterad 2020-12-31 | Publicerad 2020-12-30

Från första januari måste inresande från Storbritannien visa upp ett negativt coronatest när de landar på svensk mark.

Det meddelande inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff.

– Det här är ytterligare en försvarsbarriär mot det muterade viruset, säger han.

Flygstoppet för resande från Storbritannien hävs från och med 1 januari 2021. Då måste den som reser till Sverige från Storbritannien i stället visa upp ett negativt covidtest, meddelade inrikesministern under onsdagens pressträff.

– Om man inte kan visa att man har ett negativt test 72 timmar innan avresan har man inte rätt att komma in i Sverige. Det är för att ha ytterligare en försvarsbarriär mot det muterade viruset som sprids i Storbritannien och göra vad vi kan för att hindra att det sprids i stor skala i Sverige, säger Mikael Damberg (S) till Aftonbladet.

Kontrolleras av gränspolisen

Men det är inte tal om att ställa upp några teststationer på landets flygplatser. Det är upp till varje resenär att själv att ta ett covidtest och skaffa sig ett intyg på att man inte är smittad innan man kliver på flyget till Sverige.

– Det är gränspolisens uppgift att kontrollera dem, säger Mikael Damberg (S).

Det görs dock flera undantag från kravet. Svenska medborgare och personer som bor eller arbetar i Sverige behöver inte testa sig innan avresa.

– Dessa personer ska testa sig så snart som möjligt efter att de landat i Sverige, sätta sig i hemmakarantän och sedan göra ett andra test efter fem dagar, säger Mikael Damberg.

Även personer med trängande familjeskäl och personer som transporterar gods är undantagna.

Damberg: Fler länder kan omfattas

Krav på negativa covidtester är ett vapen som flera länder införde redan tidigt i pandemin för att hålla nere antalet importerade fall. Sverige har inte haft några sådana krav – förrän nu.

Varför ändrar ni strategin nu?

– Vi har inte ändrat strategin, läget är annorlunda nu. Vi fick tidigt i pandemin en allmän smittspridning och då var bilden att smittan inte drevs av inkommande resenärer. Nu inför vi krav på negativa tester från Storbritannien som har en spridning av ett virus som vi ännu inte fått kännedom om. Det vill vi fortsätta med, säger Mikael Damberg.

Men vi, till skillnad från andra länder, valde att inte stänga gränserna och vi satte inte heller folk som reste in från riskländer i hemmakarantän. Hade vi behövt få en så stor smittspridning om vi hade reglerat resande tidigt?

– Det får vi se. Coronakommissionen håller på med en granskning och kommer säkert att titta på det här. Men vi fick smittan från väldigt många olika länder, inte de länder vi visste hade en stor smittspridning tidigt.

Damberg: Fler länder kan få krav

Enligt Mikael Damberg kan fler högriskländer komma att omfattas av kravet.

– Det är om ett land drabbas hårt av en farlig form av muterat virus. Men man har pratat om Singapore, Hongkong och Sydafrika bland annat, de är viktiga att ha koll på.

Kanada beslutade nyligen att kräva negativa tester för alla inresande med flyg. Att införa ett liknande krav Sverige är inte aktuellt, enligt Damberg.

– Vi har ju en rätt stor smittspridning i vårt land, den bekämpar vi bäst på hemmaplan – inte med att begränsa resandet från andra länder.