”Jag saknar närheten till mina föräldrar”

Publicerad 2020-12-30

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Pandemin har format 2020, ett år med många dödsfall och minskade sociala kontakter.

– Det har varit – och är – ett tungt år präglat av sorg, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

För Aftonbladet berättar hon om pandemiåret i kommunen, saknad och utmaningarna inför 2021.

– Hur har ditt liv förändrats under året?

– Det har förändrats precis som för alla andra, med en stor omställning både i privatlivet och på jobbet. Jag är ordförande i kommunstyrelsen och ledare i en organisation med 26 000 anställda, och jag brukar lägga mycket tid på att göra verksamhetsbesök, träffa anställda på olika håll i organisationen. Det har inte gått att göra fysiskt de senaste månaderna, utan man har fått försöka hitta andra sätt att hålla sig á jour. Besök ute hos föreningar och på företag, har också fått ställas om och göras digitalt.

Vad har du saknat mest under året?

– Det är de sociala mötena, sociala kontakter, det som uppstår när man träffas. I den här situationen är det svårare att etablera kontakter med nya människor. Den sociala närheten och det som uppstår när man ses på riktigt är svårt att få till i de digitala mötena. Sen är det att inte kunna umgås med folk som vanligt. Jag saknar närheten till mina föräldrar och till andra viktiga som man har fått begränsa kontakten till, jag tror att det är så för de allra flesta av oss.

Hur firar du nyår i år?

– Nyår blir väldigt begränsat. Jag följer rekommendationerna noga och umgås med väldigt få just nu, och det gör att det förstås inte kommer bli någon större fest alls. Men planen är att fira med en väldigt nära vän.

Hur skulle du vilja summera året?

– Det har varit, och är, ett tungt år präglat av sorg för många kopplat till pandemin och de starka begränsningar som faktiskt påverkar måendet för väldigt många. Det är så många i år som förlorat närstående och som inte kunnat träffa de som betyder mycket för dem. Det finns massor med människor som har investerat och byggt upp sina livsverken som de nu ser med stor oro på eller som till och med gått omkull, det finns många Malmöbor som förlorat jobbet, det är klart att det har präglat mycket av året och hur vi jobbar för att försöka stötta och göra det bättre i situationen.

– Även om det har varit mycket akut med att hantera pandemin så har det också handlat om att hålla i det som är långsiktigt viktigt. Såsom skolan, bostadsbyggandet, och det trygghetsskapande förebyggande arbetet. Det är viktigt att göra vad man kan för att hålla i det så man inte står där när krisen vänder och har tappat ett år. Fast det har varit ett så tufft år så har vi sett en fortsatt positiv skolutveckling, resultaten går upp, behörigheten går upp. Vi har jobbat offensivt för att färre Malmöbor ska vara hemlösa och vi ser att hemlösheten faktiskt har sjunkit ordentligt. Vi har sett att vi kunnat upprätthålla en hög byggtakt, det byggs fortfarande mycket, det finns en hög investeringsvilja i Malmö och det byggs i hela staden. Något som jag tycker är väldigt glädjande är det trägna samarbete som vi har med polisen och har jobbat med under många år. Vi ser att den grova brottsligheten i staden tryckts tillbaka och en del av de insatser som vi dragit igång för ett par år sedan nu faktiskt börjar ge effekter.

” Även om det har varit mycket akut med att hantera pandemin så har det också handlat om att hålla i det som är långsiktigt viktigt”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Hur hanterar kommunen pandemin?

– Under våren såg vi till att rigga organisationen för att den skulle bli robust för att möta krisen. Vi såg länge att vi låg fyra-fem veckor efter Stockholm i smittspridningen och det gav oss en möjlighet att bygga upp. Vi var snabbt ute jämfört med många kommuner, med att bygga upp särskilda covidteam och en kohortvård där vi isolerade personer med smitta. Vi fick snabbt organisationen på plats och rekryterade också flera hundra för att hålla hög beredskap. Inledningsvis var den stora frågan tillgången till skyddsutrustning, där vi såg att hela Sverige stod inför en sits där det saknades skyddsutrustning för att långsiktigt kunna hålla i det här, så vi större kommuner gick ihop för att säkra beställning till hela kommunsverige.

– Under våren var vi ganska försonade. Vi fick lite respit i och med att pandemin inte slog lika hårt mot oss inledningsvis. Nu har vi stor samhällsspridning och vi ser att trycket på äldreomsorgen och vården ökat, men vi har kanske redan en robustare organisation än många andra. Relativt sett har vi, kanske särskilt jämfört med Stockholm som drabbats hårt, fler trygga anställningar, vi har fler tillsvidareanställda och färre timanställda i våra verksamheter. I det stora hela, eftersom vi använde de första veckorna till att bygga upp en beredskap, så har vi klarat det förhållandevis bra. Sen är vi fortfarande mitt i krisen och det är för tidigt att helt dra slutsatser, vi kommer absolut att behöva förstärka välfärdsverksamheterna här framöver. 

– Snart är vi igång med vaccineringen vilket förhoppningsvis gör att läget snabbt stabiliseras, men just nu så ser vi överallt att det faktiskt går i fel riktning. 

Vad finns det för lärdomar ur pandemin?

– Vi har byggt upp ett mycket nära samarbete med Region Skåne och jag hoppas att de relationerna kan bevaras och utvecklas ytterligare. Framför allt inledningsvis var tillgången till skyddsmaterial en mycket stor fråga, och där tror jag att hela landet kommer att jobba annorlunda för att ha en bättre beredskap. Sedan ser jag att vi generellt, i hela landet, behöver satsa mer på sjukvården och äldreomsorgen. Stödet för sådana satsningar tycks glädjande nog öka och fler verkar se att anställningsvillkor, med trygga anställningar och bra möjligheter till kompetensutveckling, är viktigt.

”Relativt sett har vi, kanske särskilt jämfört med Stockholm som drabbats hårt, fler trygga anställningar, vi har fler tillsvidareanställda och färre timanställda i våra verksamheter”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Vad är den största utmaningen inför 2021?

– Att hålla i. Vi har nio år av positiv skolutveckling och det är viktigt att det fortsätter.

– Förhoppningen är att vaccinet kommer göra att trycket på omsorgsverksamheterna lättar. Som det är nu så är både sjukvården och kommunernas äldreomsorg ansträngt, man har jobbat otroligt intensivt så man behöver säkerställa att personalen får återhämtning men samtidigt klara det vårdtryck vi har.

– Pandemin har slagit extremt hårt på kanske framför allt besöksnäringen och handeln som är viktiga näringar i Malmö. Vi har också en av Sveriges yngsta befolkningar. Besöksnäring och handel är just sådana näringar som ger jobb till den unga befolkningen. En stor utmaningen 2021 är att fler blivit av med jobbet och behöver samhällets stöd för att omskola sig eller få de jobben som faktiskt finns.

Vad har du för nyårslöften?

– Jag brukar inte utfärda nyårslöften men jag lovar att göra mitt allra yttersta för att stå upp för Malmö och malmöborna, driva på för att vi ska komma väl ur krisen, att vi ska få uppbackning i den nationella politiken.

En spruta fylls med Covid-19 vaccin på Vårdcentralen i Råå, Helsingborg, inför söndagens vaccinationer.  De första vaccinen gavs till äldre på vissa särskilda boenden i Helsingborg efter en tid av hög smittspridning i staden. På tisdagen vaccinerades den första Malmöbon.

Vad har du för önskan inför jul och önskan inför 2021?

– Min önskan eller vädjan är att folk orkar hålla i hela vägen tills den större delen av befolkningen är vaccinerad. Så att vi kan återgå till lite mer normala sätt att leva och jobba på. Glädjande nog rullade det första vaccinet in i Malmö i tisdags och redan samma dag påbörjades vaccineringen på några av stadens äldreboenden.

– Min strävan är att den positiva utvecklingen vi ser kopplat till trygghet fortsätter. Många Malmöbor upplever fortsatt en otrygghet men i den stora undersökning som polisen visar att vi har en lägre brottslighet än länge. Malmö har ju varit väldigt utsatt för skjutningar och sprängningar, och där är det så att varenda händelse är en för mycket, och för de som drabbas är det en klen tröst att den stora trenden går i rätt riktning. Men för oss som försökt jobba systematiskt under lång tid är det ett kvitto på att vi har ett tätare och bättre samarbete mellan myndigheterna idag att vi har lyckats trycka tillbaka den grövsta kriminaliteten. Fokus har varit få fler insatser till personer i kriminella miljöer och omhänderta ungdomar som behöver skydd eller hjälp att komma ur en destruktiv situation. Vi har gjort stora förstärkningar där och det ligger också i vår budget för 2021.

.... om situationen med gränsen mot Danmark

– Jag hoppas att den här perioden blir så kort det bara går. För det är klart att det ställer till stora problem i arbetsmarknadsregionen. Vi är norra Europas största arbetsmarknadsregion och just nu har vi en kraftig barriär rakt igenom den och det är klart att det riskerar att få långsiktiga konsekvenser men på kort sikt gör jag bedömningen att det här är nödvändigt för att sätta liv och hälsa först.