Ljusningen: Smittan dämpas i flera länder i Europa

Publicerad 2020-11-19

Efter nya hårda nedstängningar under hösten ser flera europeiska länder ut att vara på väg ur den andra vågen.

Även i Sverige syns tecken på att coronavirusets andra utbrott kan bli relativt kortvarigt.

– Det finns goda möjligheter att vi kan se en betydligt mindre drastisk utveckling än i många andra länder, säger Anders Tegnell till SvD.

Flera europeiska länder, bland annat Frankrike, Belgien, Storbritannien och Italien, drabbades hårt med stor smittspridning och höga dödstal under den första coronavågen. I höstas slog den andra vågen till mot länderna, vars regeringar svarade med nya lockdown och restriktioner.

Nu syns tecken på att flera av länderna är på god väg att vända utvecklingen.

– Vi har de senaste tre veckorna sett en viss av avmattning i Europa, säger Karin Tegmark WisellFolkhälsomyndigheten.

I Frankrike började smittkurvan gå uppåt i september, med en skenande ökning i oktober. Sent i oktober införde regeringen återigen ett nationellt utegångsförbud utom för att handla nödvändiga saker, gå i skolan eller träna en timme. Icke-nödvändiga verksamheter har tvingats stänga.

– Viruset sprider sig i en hastighet som inte ens de mest pessimistiska prognoserna hade förutsett, sa president Macron i ett tv-sänt tal då.

Den 8 november slog landet rekord med över 86 000 nya fall per dygn. Sedan dess har kurvan vänt brant nedåt.

Smittan minskar i flera länder efter hårda restriktioner.

Belgien på väg ut ur vågen

Även Belgien införde en ny lockdown med nattligt utegångsförbud och stängda affärer och skolor i slutet av oktober när smittotalen rusade rakt uppåt. Den 28 oktober rapporterades en topp på över 22 100 fall men sedan dess har de sjunkit stadigt.

Med bara cirka en tiondel så många nya fall, 2 153, under onsdagen ser man ut att vara på god väg ut ur den andra vågen.

– Trycket är fortfarande extremt högt i sjukvården men det syns en sol vid horisonten, sa Belgiens ledande virolog Yves Van Laethem till Reuters förra veckan.

Italien slog dödsrekord

Även i hårt coronadrabbade Italien syns en svag tendens till ljusning sedan den 25 oktober. Under andravågen har restriktioner införts i landet igen. Bland annat stänger butiker och restauranger klockan 18, skolor har distansundervisning, många jobbar hemifrån och munskydd är obligatoriskt.

Antalet nya fall har minskat från en topp på nära 41 000 den 14 november till 32 191 fall under onsdagen. Antalet dödsfall, 731, är dock dygnsrekord under hösten.

I Tyskland, Spanien och Storbritannien är kurvorna inte lika dramatiska, men även där ser det ut som smittspridningen kan vara på tillbakagång.

Tecken på en kortare svensk våg

Sverige har de senaste veckorna sett en rakt uppåtgående smittkurva med en ökning i antalet inlagda på sjukhus, i intensivvården och stigande dödstal. Smittotalet är på 562 fall per 100 000 på 14 senaste dagarna.

En allvarlig situation, enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fortsatt ett stort antal fall men det är för tidigt att dra några slutsatser av denna vecka, säger Karin Tegmark Wisell, under torsdagens pressträff.

Men det finns det tecken på att den andra vågen inte blir lika långvarig som i andra europeiska länder, skriver SVD.

Det tyder den så kallade dubbleringstiden av antalet nya inläggningar i intensivvården på. En kort dubbleringstid innebär en kraftig ökningstakt. I slutet av oktober låg den på åtta dagar i snitt. I början av november på tio dagar och för en vecka sedan var den 21 dagar, med reservation för viss eftersläpning.

Det kan enligt tidningen tyda på att Sverige de kommande veckor når toppen av iva-inläggningarna.

– Vi får hålla tummarna för det. Det finns lite tendenser för det, som du pekar på. Vi hoppas att de håller i sig. Men återigen handlar mycket om att vi undviker att träffa varandra. Det finns en hel del indikationer på att många gör det redan nu, säger Anders Tegnell till SvD.

Andelen smittade ökar inte längre i Uppsala, regionen som var först ut med tuffare restriktioner.

– Fortsätter man att hålla i på det sättet finns det goda möjligheter att vi kan se en betydligt mindre drastisk utveckling än i många andra länder.

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS