FBI gillrade fälla – så gick insatsen till

Marielle Theander Olsson/TT

Uppdaterad 2021-06-09 | Publicerad 2021-06-08

Fakta om polisinsatsen Trojan Shield.

Kriminella runt om i världen trodde att de flög under radarn – men kommunikationstjänsten Anom var i själva verket en fälla gillrad av FBI.

Så här ledde insatsen ”Trojan Shield” fram till över 800 gripanden.

Allt började 2018, då FBI via en hemlig källa fick tillgång till en ny, krypterad kommunikationstjänst. FBI tog över Anom, som tjänsten kallades, och utvecklade och spred telefoner med programvaran inom kriminella nätverk, enligt amerikanska domstolshandlingar som först publicerades av Vice News.

Enligt dokumenten såg källan också till att föra ut Anom-enheter till sitt nätverk av distributörer av den här typen av varor, som hade högt förtroende inom kriminella kretsar.

Amonenheterna fick snart ett gott rykte hos kriminella nätverk. De spreds till profilerade kriminella, som utan vetskap om FBI:s inblandning gick i god för att den var säker.

FBI vill dock inte avslöja exakt hur de fick kontakt med de kriminella:

– De kriminella kom till oss och ville ha de här enheterna. Individerna som ville ha den här tjänsten var redan inblandade i kriminalitet, sade Calvin A. Shivers​, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet, på en pressträff vid Europols högkvarter under tisdagen där operationen presenterades.

Fyllde tomrum

Vad de kriminella inte visste var att Anom var en fälla. FBI och australisk polis byggde tjänsten så att en dold huvudnyckel kopplades till varje meddelande. Det gjorde att FBI kunde dekryptera och lagra meddelandet när det skickades.

De senaste 18 månaderna har myndigheterna i princip i realtid kunnat övervaka hur grovt kriminella använt appen för att planera narkotikaaffärer, vapenhandel och mord – i en omfattade operation kallad ”Trojan Shield/OTF Greenlight”.

Insatsen, som i dag involverar 16 länder i Europa, fick draghjälp efter att de krypterade chattjänsterna Encrochat och Sky ECC tagits ner. Det fick världens kriminella att leta efter en ny krypterad telefontjänst – och Anom kunde då fylla det tomrummet, enligt Europol.

Miljontals meddelanden

Anom har använts av mer än 300 kriminella nätverk i över 100 länder. Totalt har över 20 miljoner meddelanden dechiffrerats och granskats.

Det var först i samband med de omfattande räder som genomfördes över hela världen under måndagen som detaljer om insatsen började läcka ut. 800 personer har frihetsberövats och 700 platser har genomsökts.

155 personer har frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar kopplat till operationen. Enligt polisen har ett tiotal planerade mord i Sverige kunnat förhindras. Totalt har Anom haft omkring 12 000 användare världen över och svensk polis har haft tillgång till 1 600 av konversationerna.

PODD Operation Trojan Shield

Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskolumnist och senior reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

LÄS VIDARE

Anom – Kriminella över hela världen lurades in i polisens chatt