Ruskigt regn på väg: Var redo med fullt regnställ

Publicerad 2021-05-24

Ruskigt väder väntar stora delar av landet de närmsta dagarna. Men till helgen får vi sol.

– En blötare period är på gång innan det blir sommar, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Av allt att döma får vi vänta en stund till på soldränkta dagar. Måndagen bjuder inte på något dramatiskt väder, men under tisdagen drar ett häftigt regn in över stora delar av landet.

– Det ser ut att bli en hel del regn i Götaland. 20–30 millimeter på sina håll. Det blir ett ihållande regn som också gör att det blir lite svalare. Kanske runt 10 grader, säger Mikael Sjöstrand.

Längre norrut kan det bli fem grader varmare och mildare skurar. Men sedan färdas troligen lågtrycket norrut.

– Under natten rör det sig norrut och på onsdagen kan 10–30 millimeter regn nå östra Svealand och Gästrikland. I Götaland blir det under onsdagen inga större mängder regn. Norrland får nog inget regn i den här vändan.

Lokalt kan det bli högsommar

Men lagom till helg kan vi plocka fram sandalerna.

– Det blir inga rekordtemperaturer men soligt i så gott som hela landet under helgen. Vi får sommarkänsla, omkring 20 grader och sol från morgon till kväll.

Under söndagen ska värmen hålla i sig och högsommarvärme når södra Norrland och Svealand. Även veckan därpå stannar värmen i stora delar av landet.

Men i områden som ligger nära hav och sjöar kan det vara lite kyligare.

– Det är tidigt på våren och hav och sjöar är fortfarande kalla. Så det kan vara kallare i landskap som ligger nära Östersjön.