Jonny, 79, fick mat rätt in i blodet – var nära döden

Uppdaterad 2021-07-06 | Publicerad 2021-07-05

Jonny Persson, 79, hade precis överlevt covid-19 efter flera veckor på iva. Men på rehabiliteringen väntade nästa katastrof.

Den elfte juni fick Jonnys fru Helen ett samtal från en läkare. Det hade skett ett fruktansvärt misstag.

– De sa att Jonny hade fått sondmat rätt in i blodet och att det inte var säkert att han skulle överleva natten, säger Helen.

När Jonny insjuknade i covid-19 i maj gick han snabbt från att ha varit lite hostig till att bli så dålig att hans fru Helen fick tillkalla ambulans.

Jonny hamnade på iva på Lindesbergs sjukhus och blev liggandes i respirator. Efter en månad började Jonny sakta tillfriskna och han kunde flyttas till en avdelning på Södersjukhuset i Stockholm, där han skulle rehabiliteras.

– Covid klarade jag ganska så bra. Jag var på bättringsvägen. Sen började den här långa historien. Det är nästan oförståeligt att det har blivit på det här viset, säger Jonny på telefon från en sjukbädd på Danderyds sjukhus.

Hur han hamnade där är, som han själv beskriver det, en lång historia som han till stora delar inte minns själv.

Tillbaka till iva

Men i journaler som Aftonbladet har tagit del av finns allt dokumenterat. Där står att läsa att Jonnys allmäntillstånd var ”gott och opåverkat” när han kom in till avdelningen på Sös den elfte juni men att han försämrades snabbt redan samma kväll. Jonny blev tvungen att transporteras tillbaka till iva och enligt journalen upptäcks det då att Jonny hade fått sin sondmat genom CVK:n, alltså rätt in i blodomloppet istället för in i tarmen.

– De sa att jag skulle komma in till sjukhuset så skulle de berätta vad som skett. Men jag ville att de skulle säga det direkt. Då sa de att det hade skett ett fruktansvärt misstag, säger frun Helen.

Helen och Jonny på sjukhuset.

Enligt journalerna fick Jonny blodförgiftning till följd av sondmaten och samtalet med Helen återges:

”Vi berättar om hur Jonny mår just nu och vilken behandling vi ger. Vi berättar att Jonny är allvarligt sjuk och att vi just nu inte vet om han överlever detta.”

Efter tolv dagar på iva tillfrisknade Jonny efter att ha svävat mellan liv och död.

– Jag minns inte det här riktigt. Det känns som att jag hallucinerade dessutom, vissa saker. Det var minnesfel på något vis, säger Jonny.

Flyttades till Danderyd

Efter att ha överlevt blodförgiftningen krävde Helen att Jonny skulle flyttas från Sös och han fick plats på Danderyds sjukhus.

När Aftonbladet når Jonny har han legat på Danderyd i över en vecka. Han berättar att han känner sig svag men tror själv att han kommer vara på benen snart.

– De rensade blodet och jag har fått nytt blod. Jag ska inte klaga. I stort sett alla kan göra fel i en stressig situation, men det här är… på gränsen tycker jag för vad man kan bjuda på. Att trycka in nåt i blodomloppet, det är att gå för långt.

Helen säger att hon har fått papper från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) och att hon kommer att anmäla Södersjukhuset. I Jonnys journaler står det även att Sös kommer att skriva en avvikelserapport och att de kommer att vidta åtgärder.

”Södersjukhuset kommenterar aldrig enskilda fall.”

Sös kommenterar inte

Vilka åtgärder som vidtas är dock oklart. När Aftonbladet kontaktar Sös lämnar de endast en skriftlig kommentar där de meddelar att de aldrig kommenterar enskilda fall:

”Södersjukhuset har en tydlig rutin för att utreda allvarliga händelser och situationer där det finns risk för att patienten drabbas av en vårdskada. Enligt Södersjukhusets rutin rapporteras vårdavvikelser i ett särskilt rapporteringssystem och handläggs av en ansvarig inom varje verksamhetsområde/klinik. När händelseanalysen är klar kan chefläkaren fatta beslut om eventuell anmälan enligt Lex Maria. Anmälningar enligt lex Maria till ivo är allmän handling.”

Trots att Jonny var nära döden ser han optimistiskt på framtiden och ser fram emot nästa år då han fyller jämnt:

– Ja, va fan, jag säger som stockholmarna brukar säga: det är bara att köpa ”leget”. Jag är 79. Så när jag fyller år nästa gång får jag springa runt som en ekorre får jag hoppas.

Följ ämnen i artikeln