Malmö stad välkomnar hävt besöksförbud

Publicerad 2020-09-18

Två personer håller varandra i handen på ett äldreboende.

Det besöksförbud som gällt på landets äldreboenden sedan i våras hävs den 1 oktober.

I Malmö stad planeras nu febrilt för att detta ska kunna göras på ett säkert sätt.

– Vi ser jättepositivt på att man ska få träffas igen, men under säkra och trygga former, det är jätteviktigt, säger Pia Nilsson, enhetschef på Malmö stad.

Besöksförbudet på äldreboenden hävs den 1 oktober. Det meddelade Lena Hallengren (S) i veckan. I Malmö stad förbereder nu förvaltningen för hälsa, vård och omsorg för att man ska kunna ta emot besök i en större skala fast på ett smittskyddsmässigt tryggt sätt.

– Den anpassade vårdgruppen har sedan några veckor tillbaka tittat på alternativ på att kunna öppna upp på ett säkert och tryggt sätt så att våra anhöriga och nära och kära ska kunna träffas, säger Pia Nilsson, enhetschef på Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning. Hon är koordinator för den anpassade ledningsgrupp i Malmö stad som samordnar coronainsatser.

Pia Nilsson är enhetschef på Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning. Hon betonar vikten av att besöken sker under säkra former nu när besöksförbudet på äldreboenden hävs.

– Vi välkomnar beslutet att besöksförbudet släpps men samtidigt är det jätteviktigt att vi fortsätter med den här informationen om restriktionerna vi har i hela samhället, vi måste kunna hålla avstånd, vi ska kunna hålla våra hygienrutiner och man ska stanna hemma om man har det minsta symtom. Det är jätteviktiga budskap, säger Pia Nilsson.

Pia Nilsson berättar att man inte kommit ner på detaljnivå över hur det här ska ske, men berättar att man följer Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsens uppmaningar och rekommendationer.

Malmö stad har också samarbetat med Region Skåne angående smittskydd och vårdhygien, och hoppas bli klara med konkreta planer för hur öppningen ska ske säkert en bit in på nästa vecka.

Under sommaren har man kunnat låta anhöriga besöka boendena genom att man satt upp skyddsväggar av plexiglas att ha mellan de som möttes.

– Vi har också haft digitala träffar med surfplattor och telefon och hjälp och stöd att kunna nå sina nära och kära på det digitala sättet också, säger Pia Nilsson.

Pia Nilsson hyllar vårdpersonalen inom Malmö stad, som hon säger har försökt till sitt yttersta att hjälpa till att lösa säkra träffar.

– Det är ett fantastiskt arbete alla våra medarbetare gör, med att kunna finna lösningar utifrån det besöksförbudet som har varit nu, säger Pia Nilsson.

En undersköterska gläntar på en dörr till ett rum på ett äldreboende. 

Att besöksförbudet nu hävs ser Pia Nilsson positivt på, men hon betonar vikten av att fortsätta hålla fast i restriktioner.

– Det känns verkligen skönt att ha möjlighet att öppna upp, efter så många månader som detta har varit nu att inte anhöriga och nära har kunnat få träffas. Vi ser jättepositivt på att man ska få träffas igen, men under säkra och trygga former, det är jätteviktigt. Vi gör allt för att skydda målgruppen och för att hålla smittan borta, säger Pia Nilsson.

Hur har detta påverkat de boende, att inte kunna ta emot sina anhöriga?

– Det är klart det här tar ju på hälsan givetvis om man inte får ha det här sociala umgänget som man kanske har varit van vid, så vi ser bara positivt på att det kommer ett öppnande men återigen, vi måste göra det med alla de samhällsrestriktioner som vi för övrigt har också så att det blir tryggt och säkert, säger Pia Nilsson.

Om det sker eventuella lokala utbrott på särskilda boenden kommer besöksförbud kunna sättas in som undantag.

– Där har vi ett oerhört nära samarbete med Region Skåne och vårdhygien, så där gör man det gemensamma beslutet utifrån hur situationen ser ut just där och då, säger Pia Nilsson.

– Vi får ju verkligen hoppas och hålla i här nu och fortsätta ha den låga smittan som vi har här i Skåne, säger Pia Nilsson.

Följ ämnen i artikeln