Ryssland pausar avtal om kärnvapennedrustning

Publicerad 2023-02-21

Ryssland pausar avtalet med USA gällande nedrustning av kärnvapen, meddelade president Vladimir Putin i sitt tal till nationen

– Vi måste vara redo att återuppta kärnvapentester om USA gör det, säger Putin.

Nato uppmanar Ryssland att ompröva beslutet.

Deltagandet i det så kallade Start-avtalet (Strategic arms reduction treaty), ett avtal med USA som handlar om kärnvapennedrustning, sätts nu på paus. Det säger Rysslands president Vladimir Putin i slutet av sitt nästan två timmar långa tal till nationen på måndagen.

Start-avtalet skrevs under i Prag 2010 och förlängdes med en femårsperiod 2021. Ryssland drar sig dock inte ut ur programmet – men man kommer inte att delta.

Putin säger att Ryssland måste vara redo att uppta kärnvapentester om USA gör det, rapporterar Sky News.

”Nya vapensystem”

Samtidigt talade han om nya vapensystem i sitt tal. Ryssland kommer att förstärka arméns vapen genom att implementera den senaste teknologin.

– Arbetet med att utrusta armén med nya vapensystem påbörjades innan operationen och att det arbetet ska fortsätta. Vi har väldigt avancerade vapen men vi kommer att ha ännu mer, säger han.

Kriget har startats av väst, säger Putin vidare och anklagar västländerna för krigshets och lögner.

Ryssland har gjort sitt yttersta för att hålla fredsförhandlingar och göra allt för att det inte skulle bli krig, påstår han.

– De startade kriget och vi använde militära medel för att stoppa det, säger Putin och syftar på Ukraina.

Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Ompröva pausen

Natochefen Jens Stoltenberg håller pressträff strax efter att Vladimir Putin talat till nationen. Han säger att Nato vill att Ryssland omvärderar pausen av kärnvapenavtalet med USA, skriver Reuters.

– Mer kärnvapen och mindre kontroll gör världen farligare. Det är därför Nato har arbetat hårt för att involvera Ryssland i den här sortens frågor. Vi ser inga tecken på att han planerar för fred. I dag klargjorde Putin att han planerar för mer krig, säger Stoltenberg och fortsätter:

– Han trodde han kunde förstöra Ukraina och splittra oss. Men han underskattade ukrainarnas vilja att försvara sitt hemland och vår enighet. Putin får inte vinna, det visar att aggression fungerar. Det är farligt för hela världens säkerhet.

Putin under talet.