Poliovirus i New Yorks avloppsvatten – undantagstillstånd utlyses

Publicerad 2022-09-10

Halter av polioviruset har upptäckts i avloppsvattnet i fyra områden i New York.

Flera fall av polio har upptäckts i New York.

Nu utlyser staten undantagstillstånd.

– Om du eller ditt barn är ovaccinerade eller inte är uppdaterade med vaccinationer finns det en reell risk för att få en förlamande sjukdom, säger statens hälsokommissarie Mary Basset.

Halter av polioviruset har upptäckts i avloppsvattnet i fyra områden i New York.

Med anledning av det meddelade delstatens guvernör Kathy Hochul på fredagen att man utlyser undantagstillstånd i New York.

– När det gäller polio kan vi helt enkelt inte chansa, säger statens hälsokommissarie Mary Basset i ett uttalande.

Vill påskynda vaccinering

Polio är en virussjukdom som kan orsaka förlamningar. Viruset är ett hot mot människor i alla åldrar, men det drabbar främst barn som är tre år eller yngre.

Fram till första halvan av nittonhundratalet var det en mycket vanlig sjukdom i världen inklusive Sverige. Med hjälp av vaccination har sjukdomen bekämpats framgångsrikt, enligt Folkhälsomyndigheten.

I juli i år upptäcktes dock det första fallet av polio i USA på ett decennium. Då var det en vuxen person i Rockland, New York, som bekräftats smittad.

Med hjälp att undantagstillståndet hoppas delstatens myndigheter på att man kommer påskynda vaccineringen mot polio för de personer som är ovaccinerade.

De som redan vaccinerats uppmuntras också att ta en boosterdos som håller resten av livet.

– Om du eller ditt barn är ovaccinerade eller inte uppdaterade med vaccinationer finns det en reell risk för förlamande sjukdom, säger Mary Basset.

Störst risk för polio är det i New York City, Rockland, Orange, Sullivan och Nassau.

Här är risken störst

Det finns inget känt botemedel mot polio, men tre vaccindoser ger ett nästan hundraprocentigt skydd mot sjukdomen. I Sverige ingår vaccinet i det grundskydd som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla har.

Viruset utsöndras via avföring och sprids främst via förorenat vatten.

Undantagstillståndet i New York gäller till och med den 9 oktober. Delstatens hälsomyndigheter har som mål att 90 procent av New Yorks befolkning ska ha vaccinerats då.

Störst risk för polio är det i New York City, Rockland, Orange, Sullivan och Nassau. Lägst vaccinationstäckning har delstaten Orange, där endast 59 procent är vaccinerade mot Polio, enligt stadens hälsomyndighet.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln